Aktualnie online

· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 152
· Najnowszy użytkownik: Piotras

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:55
Pewnie że nie. Ja jestem wściekła po prostu. Ludzie od roku co miesiąc zrzucają się by pomóc jednej z nas, a my nic nie wiemy że taka pomoc jest potrzebna. Niepojęte to jest dla mnie.

RychoOffline
21-08-2024 00:52
W innej beczce cierpi się inaczej?

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:28
Rycho to grupa znajomych z innej beczki tzn "na Rybkę" czy jakoś tak.

RychoOffline
20-08-2024 22:36
Halooooo. Właśnie się dowiedzieliśmy o stanie zdrowia Andzi. Jesteśmy zdruzgotani i jednocześnie zawiedzeni Właśnie przewertowaliśmy grupę, na FB którą utworzyła Ciotka. To jakaś tajna grupa?

zaciszankaOfflineAdmin
20-08-2024 22:13
Jeszcze działa ..strona Z przymrużeniem oka 545 spamowych kont do wyczyszczenia Z przymrużeniem oka

LeoOffline
09-09-2022 16:43
Lysy ma rację. Forum umarło, tylko nie ma kto go pochować i padlinka zaczyna już brzydko pachnieć cenzura

LysyOffline
04-09-2022 08:18
Cześć Lotnik. Forum umarło. płacz płacz płacz

lotnikOffline
31-08-2022 10:52
Halo halo żyje tu KTO dzień dobry dzień dobry dzień dobry

LeoOffline
30-07-2021 16:52
To wspaniale, że się udało. Gratuluję organizatorom kwiatek

TeodozjaOfflineAdmin
29-07-2021 09:58
Spotkanie się odbyło i było super Uśmiech

LeoOffline
28-07-2021 17:47
Rozumiem, że spotkanie się nie odbyło, bo już kilka dni po imprezie, a na oficjalnej stronie MiDu, cisza. Grobowa cisza Złość nenene

drakaOffline
23-07-2021 15:34
Lotnik, Ty się pakuj i przyjeżdżaj Uśmiech

lotnikOffline
23-07-2021 12:55
Witam Wszystkich serdecznie dawno mnie tutaj nie był Piwo taak dzień dobry dzień dobry dzień dobry

drakaOffline
23-07-2021 09:27
Czekamy, czekamy!

zaciszankaOfflineAdmin
23-07-2021 08:37
Już za chwileczkę, juz za momencik, piątek z MiD zacznie się kręcić Szeroki uśmiech

drakaOffline
16-07-2021 10:28
Jakby co to w wątku imprezowym przybyło informacji

drakaOffline
13-07-2021 08:18
Myśmy już w tym roku testowali namiot - jest o.k., jakby ktoś potrzebował. Ale tak naprawdę to wolnej podłogi u nas dostatek, tylko może w mało zacisznych kątach

AndziaOffline
11-07-2021 14:02
W gotowości, odliczamy dni do spotkania Szeroki uśmiech

zaciszankaOfflineAdmin
08-07-2021 22:21
Pamiętam i odliczam dni! Uśmiech namiot gotowy cieszę się

TeodozjaOfflineAdmin
08-07-2021 12:25
Ja nie zapomniałam i też nie mogę się doczekać Uśmiech

Archiwum shoutboksa

Zobacz temat

 Drukuj temat
Kącik kulinarny
Andzia
Jakim cudem na babskim forum nie ma jeszcze żadnej wzmianki o kucharzeniu?
Najwyższa pora to zmienić Z przymrużeniem oka

Obiecany przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem:

składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 4 duże jajka lub 5 małych (oddzielnie żółta i białka)
- 1 łyzka mąki
- dwa serki Almette chrzanowe
- łosoś wędzony w plastrach 200g


Na patelni podsmażyć szpinak z masłem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Odsączyć na sitku i poczekać aż przestygnie. Dodać żółtka, wymieszać.
Białka ubić na sztywno i powstałą pianę dodać do szpinaku.
Wsypać łyżkę mąki i wszystko delikatnie wymieszać.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową i piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni (przy termoobiegu 12 minut wystarczy)
Trzeba uważać, żeby nie wysuszyć placka, bo będzie się łamał i rwał przy zawijaniu.

Przestudzony placek po całości smarujemy serkiem i układamy łososia.
Zawijamy roladę, później całość w folię spożywczą i na parę godzin do lodówki.
Piękno można znaleźć prawie wszędzie, jeśli człowiek przystanie, żeby się rozejrzeć; lecz codzienna walka o przetrwanie sprawia, że łatwo zapomnieć o istnieniu tego zupełnie darmowego luksusu
 
termit
Potwierdzam: smakuje wyśmienicie Uśmiech
 
termit
Proszę jeszcze o przepis na sałatkę Alutki, kawowiec Zaciszanki, sernik i żurek Porzeczki i grzyby Lysego Uśmiech
 
nieswinka
A ja poprosze o przepis na paste serowa Ciotki- podejme sie prob odchudzenia jej bez znaczacej utraty smaku, oraz beze Zaciszanki- jedyna ktora wszystkim smakuje. Uśmiech
 
Alutka
Zaciszanka przepisu na bezę nie zdradzi, wstręty samolub nie lubi konkurencji Pokazuje język

Andzia, dzieki za przepis. Jak znam swoje talenty kulinarne, to wykonam minimum trzy telefony do Ciebie z pytaniami pomocniczymi. Szeroki uśmiech
s19.rimg.info/f07855f0d4cfc4c3dc50a27b4f8a21a6.gif
 
Hania
ale przepis na pastę serową Cioteczki to i ja bym chętnie poznała!!!!
Most girls like diamonds and pearls, but all I'd like is a motorbikeUśmiech
 
Lysy
Oto pełny przepis na "Grzybki duszone":

1) pojechać na grzyby w odpowiednim sezonie...Pokazuje język
2) zebrać i wysuszyć wyłącznie zdrowe grzyby z gąbką od spodu;
...
3) suszone grzyby (10-15 dkg) namoczyć, po namoczeniu wypłukać 2-3 x;
4) ugotować w lekko osolonej wodzie (ok 1 h);
5) odlać prawie całą wodę z grzybów, do pozostałości dołożyć:
- łyżkę masła
- 2-3 listki laurowe
- 5-7 ziaren ziela angielskiego
- 5-7 ziaren jałowca
- 10 ziarenek pieprzu czarnego;
5) grzyby z przyprawami dusić pod przykryciem ok 15 min;
6) obrać 1 dużą cebulę, pokroić w kostkę, dodać do grzybów;
7) dusić do zmięknięcia (wręcz rozpadnięcia cebuli) często mieszając;
8) dodać 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, poddusić kilka minut;
9) dodsolić, dopieprzyć do smaku.
Z podanego przepisu wychodzi ok 1 l gotowego jedzonka.
Smacznego.

P.S. Grzybki z kropkami na kapeluszach nadają się do zjedzenia, ale tylko raz w życiu... Szeroki uśmiech
 
Leo
Pasta serowa z czosnkiem a' la Ciotka - ale to tylko namiastka.
Ja robię tak:

1. Miękki ser żółty o temperaturze pokojowej zetrzeć na drobnej tarce,
2. Dodać majonezu,
3. Dodać wyciśnięty czosnek,
4. Niecierpliwi mogą całą masę ugnieść widelcem, a wymagający utrzeć na jednolitą masę.

SMACZNEGOUśmiech

Uwaga: Ilość majonezu należy dobrać tak, żeby pasta nie była zbyt rzadka, a ilość czosnku - w zależności od upodobań
==============================
Z szybkim upływem czasu, należy walczyć prędkim korzystaniem z niego.
Seneka
Najsurowszym recenzentem jest ten, któremu w życiu nigdy, nic się nie udałotakiego
 
Alutka
Sałatka gyrosowa

Składniki: 0,5 kg kurzego cycka, 1 kapusta pekińska, 6 ogórków konserwowych, 2 czerwone cebule, ketchup, zioła/przyprawy
Sos: mały majonez, śmietana, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz

Mięso kroimy na paseczki lub kostkę i mieszamy z przyprawami z olejem (można użyć gotowej przyprawy do gyrosa, ja robię własną przyprawę "na winie", czyli co mam pod ręką). Zostawiamy na kilka godzin, po czym podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Kroimy kapustę, ogórki i cebulę.
Osobno mieszamy wszystkie składniki na sos (czosnek przeciskamy przez praskę, śmietany dodajemy ok. 4 łyżek tak, aby był lejący).
Składniki układamy warstwami:
1. połowa obsmażonego mięsa, następnie polewamy kilkoma łyżkami ketchupu
2. kapusta
3. ogórek
4. cebula
5. druga połowa mięsa
6. kapusta
Całość polewamy sosem.
Smacznego! Uśmiech
s19.rimg.info/f07855f0d4cfc4c3dc50a27b4f8a21a6.gif
 
zaciszanka
Ciasto kawowe


Składniki na keksówkę 22 cm:
* 1/4 szklanki mleka
* 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej (np. Jacobs Gold )
* 1 szklanka mąki
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szczypta soli
* 120 g bardzo miękkiego masła
* 3/4 szklanki cukru
* 2 duże jajka
Lukier:
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżeczki mleka
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Jajka ubijamy z masłem, dodajemy cukier, a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Nie przejmujcie się, jeśli będziecie mieć wrażenie że ciasto się zważyło, tak może zareagować masło po dodaniu kawy. Miksujemy ok dwóch minut.
Ciasto przelewamy do lekko natłuszczonej keksówki i pieczemy ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na około dwie godziny aby wystygło.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier łączymy cukier z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy raczej gęsty lukier. Jeśli wydaje się Wam, że lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze kilka kropel mleka, a jeśli za rzadki, to dodajcie odrobinę cukru. Polukrowane ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby lukier stężał, a następnie wyjmijcie je, ponieważ ciasto nie powinno być trzymane w lodówce.

Na Sylwestrze u Termitów było z większej foremki i 1,5 porcji powyższego przepisu Uśmiech

Przepis na bezę musi jeszcze trochę być tajemnicą Pokazuje język
 
taga
zaciszanka napisał(a):

Przepis na bezę musi jeszcze trochę być tajemnicą Pokazuje język


oj tak!!! cieszy mnie to sformułowanie "jeszcze trochę"
poczekam Uśmiech Uśmiech Uśmiech
pozdrawiam,
Taga Uśmiech
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. by J. Tuwim
 
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.17
3,159,549 unikalne wizyty