Aktualnie online

· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 152
· Najnowszy użytkownik: Piotras

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:55
Pewnie że nie. Ja jestem wściekła po prostu. Ludzie od roku co miesiąc zrzucają się by pomóc jednej z nas, a my nic nie wiemy że taka pomoc jest potrzebna. Niepojęte to jest dla mnie.

RychoOffline
21-08-2024 00:52
W innej beczce cierpi się inaczej?

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:28
Rycho to grupa znajomych z innej beczki tzn "na Rybkę" czy jakoś tak.

RychoOffline
20-08-2024 22:36
Halooooo. Właśnie się dowiedzieliśmy o stanie zdrowia Andzi. Jesteśmy zdruzgotani i jednocześnie zawiedzeni Właśnie przewertowaliśmy grupę, na FB którą utworzyła Ciotka. To jakaś tajna grupa?

zaciszankaOfflineAdmin
20-08-2024 22:13
Jeszcze działa ..strona Z przymrużeniem oka 545 spamowych kont do wyczyszczenia Z przymrużeniem oka

LeoOffline
09-09-2022 16:43
Lysy ma rację. Forum umarło, tylko nie ma kto go pochować i padlinka zaczyna już brzydko pachnieć cenzura

LysyOffline
04-09-2022 08:18
Cześć Lotnik. Forum umarło. płacz płacz płacz

lotnikOffline
31-08-2022 10:52
Halo halo żyje tu KTO dzień dobry dzień dobry dzień dobry

LeoOffline
30-07-2021 16:52
To wspaniale, że się udało. Gratuluję organizatorom kwiatek

TeodozjaOfflineAdmin
29-07-2021 09:58
Spotkanie się odbyło i było super Uśmiech

LeoOffline
28-07-2021 17:47
Rozumiem, że spotkanie się nie odbyło, bo już kilka dni po imprezie, a na oficjalnej stronie MiDu, cisza. Grobowa cisza Złość nenene

drakaOffline
23-07-2021 15:34
Lotnik, Ty się pakuj i przyjeżdżaj Uśmiech

lotnikOffline
23-07-2021 12:55
Witam Wszystkich serdecznie dawno mnie tutaj nie był Piwo taak dzień dobry dzień dobry dzień dobry

drakaOffline
23-07-2021 09:27
Czekamy, czekamy!

zaciszankaOfflineAdmin
23-07-2021 08:37
Już za chwileczkę, juz za momencik, piątek z MiD zacznie się kręcić Szeroki uśmiech

drakaOffline
16-07-2021 10:28
Jakby co to w wątku imprezowym przybyło informacji

drakaOffline
13-07-2021 08:18
Myśmy już w tym roku testowali namiot - jest o.k., jakby ktoś potrzebował. Ale tak naprawdę to wolnej podłogi u nas dostatek, tylko może w mało zacisznych kątach

AndziaOffline
11-07-2021 14:02
W gotowości, odliczamy dni do spotkania Szeroki uśmiech

zaciszankaOfflineAdmin
08-07-2021 22:21
Pamiętam i odliczam dni! Uśmiech namiot gotowy cieszę się

TeodozjaOfflineAdmin
08-07-2021 12:25
Ja nie zapomniałam i też nie mogę się doczekać Uśmiech

Archiwum shoutboksa

Zobacz temat

Drukuj temat
125 ccm bez prawka - Wasze opinie ?
zaciszanka
Od wczoraj można już pomykać "125" o małej mocy ( 11kW ) mając prawo jazdy kategorii B od 3 lat.

Przyznam, że mam mieszane odczucia. Argument, że tak jest w innych krajach UE do mnie nie trafia. To, że jest tak "gdzieś" nie oznacza automatycznie, że to dobre rozwiązanie.

Obawiam się, że na ulicach pojawią się np. kierowcy, którzy mają "B" ( więc teoretycznie powinni znać przepisy ), ale nie mają samochodu ( bo np. koszty ), nie jeździli wcześniej 50 ccm ( bo na dojazdy do pracy zbyt mały ) i nie mają obeznania w ruchu , zwłaszcza w dużym mieście .... i nagle wszystko na raz: autobusy, tramwaje, motocykle, auta, a tu jeszcze trzeba ogarnąć to co się ma pod tyłkiem Z przymrużeniem oka Kurs jednak daje mały przedsmak.
Na 125 przesiądą się mający "gdzieś" przepisy i innych użytkowników ruchu też niektórzy kierowcy 50 ccm - nie raz, nie dwa przelatujący mi przed maską auta lub nagle przejeżdżający mi 3 pasy przed moto ....

Wiem, że nie można wszystkich wsadzać do jednego worka i tak jak są "normalni", to niezależnie od przepisów i czy z uprawnieniami czy bez zawsze znajdą się jakieś "wyjątki" bez wyobraźni.

ale .... czy rzeczywiście ta liberalizacja prawa jest dla społeczeństwa ? Z przymrużeniem oka
Wczoraj oglądam jakieś wiadomości na Polsacie i .... Lech Potyński ( naczelny "Świata Motocykli" ) chwali się, że jego udziałem jest zmiana prawa, 9 miesięcy lobbowania i przygotowań i proszę Z przymrużeniem oka
Już wiadomo, że sprzedaż 125 wzrosła, stany magazynowe wyczyszczone, na nowe sprzęty trzeba trochę poczekać .... Więc tak się zastanawiam komu to miało pomóc ? Z przymrużeniem oka Gospodarce, importerom i producentom, nawet takim gazetom jak "ŚM" - więcej reklam, większe grono odbiorców ? Z przymrużeniem oka
Jestem ciekawa czy ktoś po roku ujawni statystyki o ile wzrosła ilość kolizji czy wypadków na 125 ccm .....

Się rozpisałam Z przymrużeniem oka

Leo
Ja mam większość wątpliwości takich jak TyUśmiech
Ale jestem zdecydowanie bardziej na nie.Szok
==============================
Z szybkim upływem czasu, należy walczyć prędkim korzystaniem z niego.
Seneka
Najsurowszym recenzentem jest ten, któremu w życiu nigdy, nic się nie udałotakiego

Alutka
Ja mam mieszane odczucia... Argumenty Zaciszanki do mnie trafiają, ale jednocześnie mam wrażenie, że jestesmy niekonsekwentni. Nie raz i dwa dyskutowaliśmy nad beznadziejnością zdobywania u nas uprawnień na wszelkiego rodzaju pojazdy (że niczego nie uczą, że bezsensowny system egzaminowania, itp. itd.). Gdy zasady luzują, to krytykujemy. Chcę być optymistką i wierzę, że katastrofy nie będzie. Czas pokaże, czy to był krok w słusznym kierunku. Uśmiech
s19.rimg.info/f07855f0d4cfc4c3dc50a27b4f8a21a6.gif

yacey
Skoro na rowerach można jeździć po jezdni i nie wymaga się do tego znajomości przepisów, to te kilka 125-tek, gdy "kierownik"będzie wiedział przynajmniej kto ma pierwszeństwo na skrzyżowaniu, dramatu nie zrobi Uśmiech.

Teodozja
A ja uważam, że to fajny pomysł, bo im więcej ludzi na motocyklach, tym korki mniejsze, a i kierowcy samochodów może będą bardziej wyczuleni na jednoślady Z przymrużeniem oka Tym bardziej że niektórzy się na nie sami przesiądą Uśmiech
Zresztą zgadzam się z Yaceyem, że skoro rowerem i skuterem o pojemności kieliszka można, to dlaczego nie 125?
Osobiście nie sądzę, że zrobienie prawa jazdy daje jakieś specjalne umiejętności, świadczy tylko o tym, że zdało się egzamin, a potem człowiek i tak uczy się na drodze. Wystarczy znać podstawowe zasady, a opanowanie jazdy na 125 to też nie taka znowu sztuka Z przymrużeniem oka

Szpila
Póki co zgadzam się ze wszystkimi zawartymi tu wypowiedziami....

europon@europon.com.pl
Lysy
A ja boję się ofiar...
Ofiar wśród nowych motocyklistów i osób postronnych.
Racja, że kursy niewiele dają, ale dają podstawy i choć minimum wiedzy o zachowaniu się 2oo na jezdni.
Hamowanie puszką i hamowanie motocyklem to 2 różne, diametralnie różne, sprawy. Nie chciałbym znaleźć się na drodze motocyklisty bez nawet minimalnej wiedzy i umiejętności, który próbuje gwałtownie zahamować...
...a statystyki będą robione i raczej nie wyjdą optymistycznie, bo przedsmak tego co będzie daje każdy początek sezonu...
Jestem przeciwny wypuszczeniu tysięcy tysięcy rowerzystów i motorowerzystów bez nawet odrobiny znajomości przepisów, ale z odpowiednim "peselkiem", bo widzę jak ci ludzie poruszają się po drogach i chodnikach. Pomyślcie co będzie się dziać za pomocą sprzętu o mocy 15 kM i prędkości 100 km/h w 6 s... nie-e
...i obym się mylił - ja - Jędruś Mądrala... fajne

draka
z jednej strony niby niedobrze, że będą na drogach tacy, co technicznie nie nauczyli się nic na kursie, bo na nim nie byli, albo tacy co prawko zrobili 100 lat temu i niczym do tej pory ni jeździli. Z drugiej strony 50ccm na drogach uważam za bardziej niebezpieczne od 125ccm (zmiana pasa, na szybszych fragmentach dróg). Jeśli będzie to zmiana: więcej, a mniej 50tek - jestem za. Jeśli dzięki temu kilku matołów pojeździ bez prawka na A 125ccm zamiast 600ccm (nie ma co się oszukiwać, zdarza się często), też jestem za. Jeśli dzięki temu w miastach innych niż Wawa kierowcy 4oo będą lepiej "dostosowani" do obcowania z 2oo bo będzie ich więcej - też jestem za. W sumie plusów "dodatnich: więcej

zaciszanka
Zgadzam się z Alutką, że jesteśmy niekonsekwentni ......tylko nie wiem czy ten zakres miała na myśli Z przymrużeniem oka .... bo z jednej strony zaostrzamy egzaminowanie na A i takich, którzy chcą się nauczyć i mieć papier wsadzamy od razu na 600ccm, a z drugiej strony strony "uwalniamy" możliwość jeżdżenia 125 ccm o małej mocy.

Widząc podobną dyskusję gdzieś na fb przeczytałam taki post "powstaje pytanie jakie świadectwo wystawią nam motocykliści z sektora 125" .... Wiemy, że 2oo to "chodliwy" temat i ciągle gdzieś pojawia się news "jechał 200 na ekspresówce ...., został zatrzymany po pościgu policji" , ok .... 125 ccm rozpędzić do 200 chyba się nie da, ale żeby nie było więcej newsów czy filmików "motocyklista nie ustąpił pierwszeństwa .... wyprzedzał na podwójnej ciągłej " .... co teraz też oczywiście się zdarza .
Zrobienie prawka nie daje specjalnych umiejętności, ale chociaż wymusza małą praktykę przed samodzielnym wyjechaniem na drogi publiczne.

Z perspektywy jeżdżenia dużo 4oo "wysyp" niepewnych kierowców wygląda trochę inaczej niż jak jadę na 2oo. Może trudno zrozumieć "różnicę" .... ostatnio w korku widziałam chybocącego się pana na skuterku, nie wiem czy nie umiał sobie z nim poradzić czy może był pod wpływem alko ... zakładam, ze 2oo mijam go tym samym pasem ( zmieścimy się ) i jadę dalej lub przeciskam się między autami z innej strony itp itd. Mając go przed sobą albo z boku i siedząc w 4oo w korku ( ograniczone pole manewru ), to się zastanawiałam kiedy wyląduje mi na masce auta albo przed.

W podstawówce w zamierzchłych czasach zdobywało się kartę rowerową, to chociaż dawało minimalną wiedzę dziecku o zachowaniu się na drodze Z przymrużeniem oka

Off topic: wczoraj usłyszałam, że w każdej komendzie policji ( nie wiem na jakim szczeblu ) powstała specjalna komórka do walki z piratami drogowymi, skupiająca policjantów z różnych wydziałów .... a jednocześnie adwokat "Froga" ( "słynny" rajd po warszawskich ulicach ) stwierdza, że na razie nie zostały postawione żadne zarzuty, bo postępowanie jest w sprawie, a nie przeciwko ..... tu też jako "państwo" jesteśmy konsekwentni i szybcy Z przymrużeniem oka

Moniaa
Ja jestem bardzo sceptycznie nastawiona do tych kierowcow, ktorzy beda jezdzic na 125ccm. Na pewno rozluzni to miasta, ale tak.jak Wy, boje sie, ze przybedzie wypadkow z powodu wymuszen. Jednak majac 3 lata prawo jazdy B, ktorego nie da sie zdobyc od tak, jakies obeznanie z ruchem miejskim sie posiada i chociaz ogledna znajomosc kodeksu drogowego. Osobiscie jestem zdania, ze takie rozwiazanie jest lepsze niz przyzwolenie na jazde 50ccm po ukonczeniu 18 roku zycia, bez jakichkolwiek poswiadczonych podstaw znajomosci kodeksu ruchu drogowego.

Chaotycznie, bo siedze w pracy i pisze z telefonu, ale mam nadzieje, ze sie zrozumiemy Uśmiech

Leo
Lysy napisał(a):

A ja boję się ofiar...
Ofiar wśród nowych motocyklistów i osób postronnych.
Racja, że kursy niewiele dają, ale dają podstawy i choć minimum wiedzy o zachowaniu się 2oo na jezdni.
Hamowanie puszką i hamowanie motocyklem to 2 różne, diametralnie różne, sprawy. Nie chciałbym znaleźć się na drodze motocyklisty bez nawet minimalnej wiedzy i umiejętności, który próbuje gwałtownie zahamować...
...a statystyki będą robione i raczej nie wyjdą optymistycznie, bo przedsmak tego co będzie daje każdy początek sezonu...
Jestem przeciwny wypuszczeniu tysięcy tysięcy rowerzystów i motorowerzystów bez nawet odrobiny znajomości przepisów, ale z odpowiednim "peselkiem", bo widzę jak ci ludzie poruszają się po drogach i chodnikach. Pomyślcie co będzie się dziać za pomocą sprzętu o mocy 15 kM i prędkości 100 km/h w 6 s... nie-e
...i obym się mylił - ja - Jędruś Mądrala... fajne

Lysy, mądrala to Ty jesteśZ przymrużeniem oka, ale rację wg mnie, masz 100%taak
==============================
Z szybkim upływem czasu, należy walczyć prędkim korzystaniem z niego.
Seneka
Najsurowszym recenzentem jest ten, któremu w życiu nigdy, nic się nie udałotakiego

draka
Wpisywałam w google słowo "ścigacz" co by wleźć na wszystkim znany portal, a na to google podpowiada mi od razu "ścigacz 125" - chyba nie bez powodu,
bo wcześniej tego nie robił. Oj będzie się działo!

yacey
Nic się nie będzie działo. Kto będzie chciał szpanować "ścigaczem 125" no kto?. Przecież to obciach do kwadratuUśmiech

czarna
No właśnie w Pl za wszelkaą cenę chcą robić coraz więcej rzeczy tak jak w krajach UE, fajnie można by rzec bo idziemyz postępem tylko, że niestety nie jesteśmy jeszcze na to przygotowani (nie mamy dróg takich jak w innych krajach, budowa kawałka autostrady kilkakrotnie przewyższa kwotę niż w innych krajach UE, ogólne nastawienie kierowców w innych krajach UE jest zdecydowanie bardziej pozytywne niż w naszym kraju, no i Polak bez kat. A będzie chciał się "pokazać" i tego się najbardziej boje. Niestety też mam mieszane uczucia- z jednej strony marzy mi się by w Pl poruszać się tak jak np. we Włoszech, Hiszpani ( większość na skuterach i moto bez takich korków ciągnących się km), lecz z drugiej strony jak myślę o tych wszystkich młodych, którzy się dorwą do sprzętu i bedą chcieli pokazać na co ich stać to aż ciary mnie przechodzą ;(

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.19
3,160,248 unikalne wizyty