Aktualnie online

· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 152
· Najnowszy użytkownik: Piotras

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:55
Pewnie że nie. Ja jestem wściekła po prostu. Ludzie od roku co miesiąc zrzucają się by pomóc jednej z nas, a my nic nie wiemy że taka pomoc jest potrzebna. Niepojęte to jest dla mnie.

RychoOffline
21-08-2024 00:52
W innej beczce cierpi się inaczej?

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:28
Rycho to grupa znajomych z innej beczki tzn "na Rybkę" czy jakoś tak.

RychoOffline
20-08-2024 22:36
Halooooo. Właśnie się dowiedzieliśmy o stanie zdrowia Andzi. Jesteśmy zdruzgotani i jednocześnie zawiedzeni Właśnie przewertowaliśmy grupę, na FB którą utworzyła Ciotka. To jakaś tajna grupa?

zaciszankaOfflineAdmin
20-08-2024 22:13
Jeszcze działa ..strona Z przymrużeniem oka 545 spamowych kont do wyczyszczenia Z przymrużeniem oka

LeoOffline
09-09-2022 16:43
Lysy ma rację. Forum umarło, tylko nie ma kto go pochować i padlinka zaczyna już brzydko pachnieć cenzura

LysyOffline
04-09-2022 08:18
Cześć Lotnik. Forum umarło. płacz płacz płacz

lotnikOffline
31-08-2022 10:52
Halo halo żyje tu KTO dzień dobry dzień dobry dzień dobry

LeoOffline
30-07-2021 16:52
To wspaniale, że się udało. Gratuluję organizatorom kwiatek

TeodozjaOfflineAdmin
29-07-2021 09:58
Spotkanie się odbyło i było super Uśmiech

LeoOffline
28-07-2021 17:47
Rozumiem, że spotkanie się nie odbyło, bo już kilka dni po imprezie, a na oficjalnej stronie MiDu, cisza. Grobowa cisza Złość nenene

drakaOffline
23-07-2021 15:34
Lotnik, Ty się pakuj i przyjeżdżaj Uśmiech

lotnikOffline
23-07-2021 12:55
Witam Wszystkich serdecznie dawno mnie tutaj nie był Piwo taak dzień dobry dzień dobry dzień dobry

drakaOffline
23-07-2021 09:27
Czekamy, czekamy!

zaciszankaOfflineAdmin
23-07-2021 08:37
Już za chwileczkę, juz za momencik, piątek z MiD zacznie się kręcić Szeroki uśmiech

drakaOffline
16-07-2021 10:28
Jakby co to w wątku imprezowym przybyło informacji

drakaOffline
13-07-2021 08:18
Myśmy już w tym roku testowali namiot - jest o.k., jakby ktoś potrzebował. Ale tak naprawdę to wolnej podłogi u nas dostatek, tylko może w mało zacisznych kątach

AndziaOffline
11-07-2021 14:02
W gotowości, odliczamy dni do spotkania Szeroki uśmiech

zaciszankaOfflineAdmin
08-07-2021 22:21
Pamiętam i odliczam dni! Uśmiech namiot gotowy cieszę się

TeodozjaOfflineAdmin
08-07-2021 12:25
Ja nie zapomniałam i też nie mogę się doczekać Uśmiech

Archiwum shoutboksa

Zobacz temat

Motocykl i Dziewczyna » Wyjazdy i spotkania » Wyjazdy
 Drukuj temat
Ryga konkrety i plan
Alutka
Planujemy wyjazd do Rygi i Tallina (Wilno?). Start 27 lipca z Warszawy, nocleg w Sejnach i ruszamy z granicy 28.07 rano, powrót w niedzielę 3 sierpnia.

Wczoraj odbyliśmy spotkanie organizacyjne, na którym uzgodnilismy, że:
- dla grupy noclegi trzeba zarezerwować przed wyjazdem
- będziemy zwiedzać, nie tylko jechać
- jazda bez przekraczania dozwolonej prędkości (nie będzie zapier... Z przymrużeniem oka )
- zawsze razem tankujemy do pełna wszystkie motocykle i zjeżdżamy na stację, gdy pierwszemu zaświeci się rezerwa
- budżet oszacowaliśmy do max 2000 zł na osobę
- Lysy sprawdzi ubezpieczenie grupowe kl, nnw (warto wyrobić w NFZ bezpłatną kartę EKUZ)

Do przedyskutowania jest plan wyjazdu i miejsce noclegów.

Aktualnie chęć uczestnictwa potwierdziło 9 osób. Może ktoś jeszcze dołączy? Uśmiech
Edytowane przez Alutka dnia 20-06-2014 11:33
s19.rimg.info/f07855f0d4cfc4c3dc50a27b4f8a21a6.gif

Alutka
Moje pierwsze przemyślenia:
jesli chcemy zwiedzać, to w Rydze i Tallinie powinniśmy miec po 2 noclegi. To daje mozliwość całodniowego pobytu w mieście bez motocyklowego wdzianka. Z przymrużeniem oka
Jesli do przejechania będziemy mieć 300 km i więcej, to nie ma co się łudzić, że na miejscu będziemy o 14:00. To da się zrobić, gdy jadą 2-3 osoby, ale w tak licznym gronie wszystko trwa dłużej (np. wyprzedzanie, tankowanie 9 maszyn). Moze warto rozważyc rezygnację z Wilna (które jest na tyle blisko, że mozna kiedyś wyskoczyć weekendowo), a zamiast tego zwiedzić jeszcze coś po drodze?

I jeszcze wrzucam informacje praktyczne z poprzedniego wątku:

przemo77390 napisał(a):

Ceny paliw nie zatanie - ok. 5,60 za litr trzeba liczyć (może teraz coś się zmieniło ale nam tak jakoś wychodziło)
Noclegi - najdrożej Ryga nie wiem czy to przez to że wiedzieli że wszędzie brak miejsc czy taka zmowa cenowa - 30 EUR os.
W rydze dobrze znależć kwaterkę blisko starówki i też patrzeć pod kątem zostawienia motocykli.

Po drodze do Rygi warto zoabczyć górę krzyży.

Litwa to już inna bajka cenowa - ok. 10 EUR płaciliśmy w Kownie.

Dodatkowo jak chcecie sie zopatrzyć w % to przed 22 bo potem w sklepie nie mozna kupić ich - Litwa i Łotwa chyba tak samo.

Muzek napisał(a):

Nie wiem jakiego typu kwaterunku sie każdy spodziewa, mi wystarczy takie jak w linku bo w centrum starego miasta i mozna do rana wracac bez ogladania sie na transport http://www.bookin...2cf;dcid=1

Lysy
W ramach koleżeńskich układów zleciłem poszukiwanie noclegów w konkretnych miejscach i terminach koleżance z firmy, która z racji funkcji współpracuje z "firmami" z Litwy, Łotwy i Estonii. Zobaczymy jakie będą efekty...
Dla pełniejszego obrazu poczynionych ustaleń wstawiam terminarz noclegów:
1) 27.07.-28.07. - nocleg w Sejnach;
2) 28.08.-29.07. - nocleg w Wilnie;
3) 29.07.-30.07. - nocleg w Rydze;
4) 30.07.-31.07.-01.08 - dwa noclegi w Tallinie;
... smutek ...droga powrotna:
5) 01.08.-02.08. - nocleg w Rydze;
6) 02.08.-03.08. - nocleg w Kownie lub okolicach.
W drodze do Wilna planowane jest zwiedzanie zamku w Trokach, a w drodze powrotnej (?) Góry Krzyży...
Coś jeszcze? O czymś zapomniałem???

Alutka
Andrzej, przeczytaj mój post powyżej. Naprawdę warto zastanowić się nad rezygnacją z Wilna.

Lysy
Alutka - my z Sylwią się dostosujemy, aczkolwiek - tak jak mówiłem na spotkaniu - dla nas jest to prawdopodobnie ostatnia szansa na wspólny wyjazd motocyklowy (w perspektywie jakichś 5 lat) więc optuję za bogatszym programem z Wilnem. Rygę planujemy dwukrotnie, więc może to wystarczy?
Masz rację, że przejazd 300 km taką grupą może się trochę przedłużyć, ale jak pokazał nasz wspólny powrót z Jabłonowca - jeśli nie ma nieprzewidzianych postojów technicznych, to 300 km da się przejechać w 6 godzin.
Starty o 8.00-8.30 i dojazd na 14.00-15.00 i później zwiedzanie to jest chyba optymalne wykorzystanie czasu?
Tak czy inaczej decyzję podejmie większość. Z przymrużeniem oka

Muzek
Co do mnie to Wilno może odpaść bo trasa daleko wiedzie na polnoc i można skorzystać z tego, że tam się jest i zobaczyć dalsze miejsca dokładniej. Podobał mi sie pomysl 2 noclegow w Rydze za jedym razem bo mniej czasu na kwaterowanie, pakowanie itp. Wilno w opisach tych, ktorzy byli nie jest jakos zachwalane, sama pojechalabym tylko z ciekawosci, ale nie musze. Natomiast sa juz 4 osoby bo Lysy i Nieswinka i Termity, ktorzy chca do Wilna wiec ja sie dostosuje i bedzie mi dobrze w kazdym przypadku, grunt to faaajna ekipa wiec ciesze sie na wspolny wyjazd :-D

nieswinka
Ale jak zrezygnujemy z Wilna to w sumie mamy 3 noclegi w Rydze... Czy jakaś inna propozycja na powrotny nocleg zamiast Rygi?

zaciszanka
Po analizie i przemyśleniach i szczerze Uśmiech :
1. dla mnie Wilno może "wypaść" z tej wycieczki ( jeżeli Termity pojadą, to wiem, że dla nich też ).
2. wolałabym 2 noclegi pod rząd w Rydze i Tallinie - przyjazd po południu, po 300 km i np. 6h jazdy mało skłania moją wyobraźnię ku obrazowi, że rześko pobiegniemy zwiedzać Z przymrużeniem oka może się okazać, że jak dojdziemy do programu zwiedzania, to pewne rzeczy o tej porze mogą być zamknięte.
3. średnio wierzę w nasze codzienne starty o 8 rano Z przymrużeniem oka - pierwszy się uda, ale w kolejne dni może być coraz ciężej
4. ... i tak pogoda zweryfikuje nasze plany na miejscu - 2 noclegi pod rząd w Rydze i Tallinie zwiększają szanse na zobaczenie miasta w któryś z tych dni

Lysy
W takim razie proszę o podanie proponowanych miejsc i dat noclegów - szczególnie jeśli chodzi o drogę powrotną, bo w takiej sytuacji kolejna noc w Rydze (a tak prowadzi trasa) jest troszkę bez sensu...
co?
Wczoraj rozmawialiśmy z Sylwią i...będziemy na wakacjach 200 km od Wilna, więc możemy zrobić wypad we dwoje na cały dzień bez noclegu i nie marudzić Wam, że chcemy, chcemy, chcemy... Pokazuje język

Muzek
Wracając można poszaleć i zobaczyć np. coś takiego
http://cinevillas...age_id=202
lub
http://rundale.ne.../galerija/
to w okolicach Rygi.
Sądzę, że jest sporo fajnych miejsc poza tymi głównymi miastami, które zobaczymy, a są po drodze do Polski.
Będę jeszcze szukała, te dwa miejsca to efekt 5 minut rozglądania się w internecie. Sprawa jest do dopracowania.
Przy okazji sprawdziłam, że prom do Helsinek (tu uśmiech do Alutki) pływa 3 razy dziennie i w jedną stronę to 2h i 15 minut czyli krócej niż myślałam.

przypadkowy Wojtek
To moze ta dodatkowa noc w talinie i wypad do helsinek?

Muzek
Nie, nie, bo chodzi o to żeby z Tallina wracać z noclegiem mniej więcej w połowie drogi, czyli w okolicach Rygi lub jakoś tak.

Alutka
Propozycje zwiedzania po drodze:

1) z Rygi do Tallina - postój w Parnawie z piaszczystą plażą, płytką zatoką i charakterystycznymi drewnianymi domami pomalowanymi na żywe kolory

2) w drodze do/z Rygi (za Muzek) - Rundale - XVIII w. pałac zwanym "Małym Wersalem"

3) w ok.Kowna można zobaczyć Rumszyszki - największy w Europie skansen http://www.llbm.l...
Edytowane przez Alutka dnia 22-06-2014 12:27

Alutka
Lysy napisał(a):

Wczoraj rozmawialiśmy z Sylwią i...będziemy na wakacjach 200 km od Wilna, więc możemy zrobić wypad we dwoje na cały dzień bez noclegu i nie marudzić Wam, że chcemy, chcemy, chcemy... Pokazuje język

Albo wyjedźcie dzień wcześniej, żeby wziąć nocleg w Wilnie (będziecie mieć więcej czasu na zwiedzanie) i spotkamy się w poniedziałek koło Kowna lub Poniewieża?

Kurcze, piszę tak, jakby odpuszczenie Wilna przez cała grupę było już przesądzone Szeroki uśmiech

Alutka
przypadkowy Wojtek napisał(a):

To moze ta dodatkowa noc w talinie i wypad do helsinek?

Jestem za! Jesli ktoś nie jest chętny na Helsinki, to mozna też pokręcić się wokół Tallina, np. Park Narodowy Lahemaa lub wyspa Sarema.

Plan ramowy mógłby wyglądać tak:

nd/pn - noc Sejny
pn - do pokonania 400 km + zwiedzanie po drodze (?)
pn/wt - noc Ryga
wt - zwiedzanie Rygi
wt/śr - noc Ryga
śr - do pokonania 330 km + zwiedzanie po drodze (?)
śr/czw - noc Tallin
czw - pt - pobyt w Tallinie
pt/sb - noc Tallin
sb i nd powrót do kraju. Z Tallina do W-wy jest 1000 km. Żeby podzielić to na pół, to nocleg musiałby być gdzieś w ok. Poniewieża.
Jeśli sprawdzacie odległości na google maps, to weźcie 10% (30 km) poprawki na odległość Z przymrużeniem oka

Powinniśmy w pierwszej kolejności ustalić plan, żeby móc zarezerwować noclegi.

zaciszanka
Wczoraj już nie zdążyłam wpisać, ale "liczyłam" z googlami - bardzo podobne do planu zaproponowanego przez Alutkę:

start Sejny - poniedziałek 28.07
Sejny Ryga 384 km ( poniedziałek )
Ryga nocleg 28/29. 07 ( poniedziałek/wtorek ) i 29/30.07 (wtorek/środa )
Ryga Tallin 310 km ( środa )
Tallin nocleg 30/31.07 ( środa/czwartek ) i 31.07/01.08 ( czwartek/piątek ) i teraz 3 opcje Z przymrużeniem oka
1. jeszcze jeden nocleg w Tallinie ( piątek/sobota ) i dla chętnych Helsinki w piątek, a w sobotę Tallin Kowno 572 km , Kowno nocleg ( sobota/niedziela ) Kowno Warszawa - 392 km ( niedziela )
2. powrót Tallin - Bauska ( ok. 387 km ) nocleg piątek/sobota
Bauska- Druskienniki ( ok. 368 km ) nocleg sobota/niedziela i w niedzielę Druskienniki-Warszawa ( 356 km )
3. Tallin - Poniewież ( 461 km ), potem Kowno - Warszawa

?

nieswinka
Jak dla mnie transport ok. 400 km na dzień to max. Przy moim golasie dłuższa jazda nie będzie już miała nic wspólnego z przyjemnością a moje marudzenie nie będzie miało również nic wspólnego z Waszą przyjemnością. Z przymrużeniem oka Plan musi być ale pamiętajcie też, że naszą jazdę zweryfikują warunki atmosferyczne. Skoro mamy rezerwować z góry noclegi to może nie zakładajmy, że przejedziemy 500 km na dzień bo jak zacznie padać to ja za taką jazdę dziękuję.

zaciszanka
ok, czyli trzysta parędziesiąt dziennie jest do przejścia Uśmiech warunki atmosferyczne będą albo naszym sprzymierzeńcem albo .... nie Z przymrużeniem oka
Sylwia, Andrzej i pozostali chętni - to co ? odpuszczamy Wilno i mamy więcej czasu na Rygę, Tallin i spokojny powrót ?

przemo77390
Jak chcecie jechać do Kowna to może warto zaplanowac to na drogę powrotną po dordze możecie zwiedzić zamek w Trokach - tylko sprawdzcie godziny zamkniecia - bo mozna trafic tak jak my i poogladac zamek z zewnatrz.

Alutka
Kasia, jeśli odpuszczamy Wilno i mamy robić max 400 km dziennie, to w Rydze mogą być 2 noce, w Tallinie możemy zostać również tylko 2 noce, a powrót musimy rozłożyć na 3 dni.

Troki są pod Wilnem, więc jesli rezygnujemy z Wilna, to chyba bez sensu tam jechać? Może powrót wzdłuż wybrzeża Bałtyku (trzeba będzie trochę nadłożyć drogi, ale w 3 dni się zmieścimy nie przekraczajać 400 km dziennie) Uśmiech

Teo, Muzek, Wojtek, Termity - co Wy na to?

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.24
3,159,702 unikalne wizyty