Aktualnie online

· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 152
· Najnowszy użytkownik: Piotras

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:55
Pewnie że nie. Ja jestem wściekła po prostu. Ludzie od roku co miesiąc zrzucają się by pomóc jednej z nas, a my nic nie wiemy że taka pomoc jest potrzebna. Niepojęte to jest dla mnie.

RychoOffline
21-08-2024 00:52
W innej beczce cierpi się inaczej?

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:28
Rycho to grupa znajomych z innej beczki tzn "na Rybkę" czy jakoś tak.

RychoOffline
20-08-2024 22:36
Halooooo. Właśnie się dowiedzieliśmy o stanie zdrowia Andzi. Jesteśmy zdruzgotani i jednocześnie zawiedzeni Właśnie przewertowaliśmy grupę, na FB którą utworzyła Ciotka. To jakaś tajna grupa?

zaciszankaOfflineAdmin
20-08-2024 22:13
Jeszcze działa ..strona Z przymrużeniem oka 545 spamowych kont do wyczyszczenia Z przymrużeniem oka

LeoOffline
09-09-2022 16:43
Lysy ma rację. Forum umarło, tylko nie ma kto go pochować i padlinka zaczyna już brzydko pachnieć cenzura

LysyOffline
04-09-2022 08:18
Cześć Lotnik. Forum umarło. płacz płacz płacz

lotnikOffline
31-08-2022 10:52
Halo halo żyje tu KTO dzień dobry dzień dobry dzień dobry

LeoOffline
30-07-2021 16:52
To wspaniale, że się udało. Gratuluję organizatorom kwiatek

TeodozjaOfflineAdmin
29-07-2021 09:58
Spotkanie się odbyło i było super Uśmiech

LeoOffline
28-07-2021 17:47
Rozumiem, że spotkanie się nie odbyło, bo już kilka dni po imprezie, a na oficjalnej stronie MiDu, cisza. Grobowa cisza Złość nenene

drakaOffline
23-07-2021 15:34
Lotnik, Ty się pakuj i przyjeżdżaj Uśmiech

lotnikOffline
23-07-2021 12:55
Witam Wszystkich serdecznie dawno mnie tutaj nie był Piwo taak dzień dobry dzień dobry dzień dobry

drakaOffline
23-07-2021 09:27
Czekamy, czekamy!

zaciszankaOfflineAdmin
23-07-2021 08:37
Już za chwileczkę, juz za momencik, piątek z MiD zacznie się kręcić Szeroki uśmiech

drakaOffline
16-07-2021 10:28
Jakby co to w wątku imprezowym przybyło informacji

drakaOffline
13-07-2021 08:18
Myśmy już w tym roku testowali namiot - jest o.k., jakby ktoś potrzebował. Ale tak naprawdę to wolnej podłogi u nas dostatek, tylko może w mało zacisznych kątach

AndziaOffline
11-07-2021 14:02
W gotowości, odliczamy dni do spotkania Szeroki uśmiech

zaciszankaOfflineAdmin
08-07-2021 22:21
Pamiętam i odliczam dni! Uśmiech namiot gotowy cieszę się

TeodozjaOfflineAdmin
08-07-2021 12:25
Ja nie zapomniałam i też nie mogę się doczekać Uśmiech

Archiwum shoutboksa

Zobacz temat

Drukuj temat
jaka nawigacja?
draka
Potrzebuję kupić w ciągu tygodnia nową nawigacje z przeznaczeniem do samochodu, ale nie obrażę się jakby nadała się i na moto. Coś polecacie?
Które mapy (europy) są przyzwoite i najłatwiej się aktualizuje ( bez dodatkowych opłat)?
Jakie modele będą sensowne do samochodu i na motocykl?
Czy są jakieś mapy do telefonu (android), które nawigują bez dostępu do internetu?

zaciszanka
Draka, mam taką .... jest do auta, na moto .... generalnie jestem z niej zadowolona, ale nie używam często, a tym bardziej poza Polską

http://www.lark.c...-35at.html

makek
Mam taką http://www.modeco.../produkty/ , jako nawigacja jest super, to co najważniejsze to łapie sygnał GPS nawet w pomieszczeniu, ma chyba wszystkie bajery jakie są dostępne w nawigacji (procesor dwurdzeniowy, 4 GB wbudowanej pamięci, transmiter FM, Bluetooth, HD)
Do motocykla używam czegoś takiego: www.mototravelgear.co.uk/images/products/s850%281%29.jpg

Ważna jest, w przypadku motocykla chyba bardziej, jasność wyświetlacza, chociaż gdy świeci słonce na wprost to nie ma takich wyświetlaczy Z przymrużeniem oka

Mapy.... jest tego dość dużo, również na androida, zależy od przyzwyczajenia do szaty programu i na czym Ci zależy.
Edytowane przez makek dnia 09-04-2014 06:52

Lysy
Jeśli o mnie chodzi, to jeżdżąc po Polsce korzystam z "McGyver'a" w postaci smartfona z Automapą - do samochodu mam uchwyt uniwersalny, a do TDM-ki sprawdza się tani uchwyt rowerowy z pokrowcem... Szok
Może to wiocha, ale dla mnie jest wystarczające. Pokazuje język
Minusem jest problematyczne (wręcz niemożliwe) obsługiwanie telefonu w rękawicach, zresztą podobnie jak zmiana ustawień nawigacji.

draka
Dzięki za podpowiedzi. Andrzej - samochodem jeżdżę z mapą w telefonie - ale bez uchwytu, czyli gdzieś położonym, albo w ręce Z przymrużeniem oka Jeszcze oglądam w sklepach, ale tymczasem mam kolejne pytanie:
Ktoś polecił mi darmową aplikację-mapę do telefonu osmand. mam się przerażać uprawnieniami, jakich żąda (dostęp do nagrywania, robienia zdjęć itp)?

makek
Osmand jest super pod względem map, algorytm wyznaczania trasy ciągle jest do poprawienia, ale jest darmowy. Używałem go tam gdzie komercyjne programy nie miały dostępnych map danego kraju i jakoś było.... Z przymrużeniem oka Uprawnieniami bym się nie martwił, nawet fajnie za pomocą zapisanego śladu wrócić do wakacji sprzed lat.
Najpopularniejsza u nas i chyba najlepsza jest chyba Automapa i jak ktoś się przyzwyczai do grafiki to trudno ją zastąpić innym programem.
Można poszukać takiej wersji że będzie darmowa, sumienie po kilku dniach się uspokoi Z przymrużeniem oka , albo wykupić licencję kilkudniową (na androida) tylko na czas wyjazdu. Plus takiego rozwiązania jest taki, że zawsze masz najaktualniejsze mapy.

draka
Dzięki Makek, jesteś kopalnią wiedzy. Niestety to nie koniec. Potrzebna mi mapa Włoch - to dla osmanda 20 "pobrań" więc przestaje byś darmowy. Dlatego chyba skusiłabym się na automapę płatną, ale mam jeszcze pytanie , które obnaży, w jak głębogim średnioweczu utknęłam: Jak się płaci w sklepie Play (nie mam aplikacji bankowej podłączonej do telefonu i nie chcę mieć)?
Edytowane przez draka dnia 12-04-2014 10:56

Lysy
Powinno Cię przekierować na wybór płatności - np. Dot Pay, iPKO itp...
Nie wiem jakie są koszty takiego zakupu, ale... może warto rozważyć subtelną propozycję z podtekstem Makeka? diabeł

Alutka
Lysy, Tobie nie przystoi udzielać TAKICH rad Z przymrużeniem oka

Mój zachwyt GPSami jest powszechnie znany, ale tak sie złożyło, że zarowno moto, jak i auto wynalazek ten posiadamy w chwili zakupu. W Fazerze mam Garmina i kłopot, jak zaktualizować mapy co?
s19.rimg.info/f07855f0d4cfc4c3dc50a27b4f8a21a6.gif

makek
To nie tak żeby kogoś okradać, tylko w celach edukacyjnych, zainstalować przetestować, pojawi się nowa wersja .... i tak w kółko Z przymrużeniem oka
Co do płatności to ja płacę zazwyczaj kartą, po wykonanej płatności blokuję transakcje internetowe (na stronie banku) tak że mam taką opcję tylko na chwilę "świadomego zakupu".
Nie wiem jak to jest teraz dokładnie z OsmAnd free, kiedyś było kilka pobrań i działało na zasadzie, że jak masz np. 10 map i tyle jest dopuszczalnych to wystarczyło skasować kilka i znów można było dobrać do 10 szt. Może to teraz uległo zmianie, tych 10 szt teraz też nie jestem pewny, może było 4, ale to i tak mało ważne. Draka, Ty jeśli potrzebujesz mapę Włoch to pobierasz jedną główną, jak okazuje się za mało, to uzupełniasz szczegółowymi. Ogólnie OsmAnd na pierwszy raz jest dość trudny, bo ma dużo ustawień, bo coś może nie działać (np. dźwięk), bo trzeba uważać żeby nie poprowadził pod prąd, czy do przysłowiowego jeziora.
Aha jest jeszcze Sygic, uważam że to bardzo dobry program na mapach TomToma i jest całe 7 dni darmowego testu.

draka
Dzięki za wszelkie porady. Zakupiony jakiś tomtom, którego interfejs (tak to się nazywa?) spodobał mi się najbardziej. Osmand zainstalowany awaryjnie. Dopiero jak napisałeś, zauważyłam, że istnieje mapa "ogólna" Włoch. Czuję się wyposażona nie do pogubienia!

yacey
Draka, zawsze pozostaje niezawodna wersja papierowa i bateria się nigdy nie wyczerpiePokazuje język

Alutka
yacey napisał(a):

Draka, zawsze pozostaje niezawodna wersja papierowa i bateria się nigdy nie wyczerpiePokazuje język

"Lubię to!" taak
s19.rimg.info/f07855f0d4cfc4c3dc50a27b4f8a21a6.gif

draka
Zgadzam się całkowicie. Zawsze jedzie z nami atlas Europy i wydruki z netu z mapkami dojazdu do zaklepanych/potencjalnych/interesujących noclegów tudzież zabytków.
Nasza dogorywająca już nawigacja miewała zwyczaj np wprowadzenia nas do centrum miasta (zdarzyło się to np w Monachium) zamiast na obwodnicę i padnięcia z wyświetlonym komunikatem o jej "wewnętrznym konflikcie". Albo przywieszał się dźwięk "skręć w praprapraprawo" (z głosem Hołowczyca - bezcenne, brzmi jak po %). Urządzenie z duszą, złośliwą na dodatek!

anusia
Ja nie wiem co bym zrobiła gdyby nie nawigacje motocyklowe bo podróżowanie z mapą zupełnie nie jest w moim stylu. Korzystam z TomToma i nie narzekam. Na razie zawsze dojechałam z nią do celu.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.19
3,160,252 unikalne wizyty