Aktualnie online

· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 152
· Najnowszy użytkownik: Piotras

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:55
Pewnie że nie. Ja jestem wściekła po prostu. Ludzie od roku co miesiąc zrzucają się by pomóc jednej z nas, a my nic nie wiemy że taka pomoc jest potrzebna. Niepojęte to jest dla mnie.

RychoOffline
21-08-2024 00:52
W innej beczce cierpi się inaczej?

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:28
Rycho to grupa znajomych z innej beczki tzn "na Rybkę" czy jakoś tak.

RychoOffline
20-08-2024 22:36
Halooooo. Właśnie się dowiedzieliśmy o stanie zdrowia Andzi. Jesteśmy zdruzgotani i jednocześnie zawiedzeni Właśnie przewertowaliśmy grupę, na FB którą utworzyła Ciotka. To jakaś tajna grupa?

zaciszankaOfflineAdmin
20-08-2024 22:13
Jeszcze działa ..strona Z przymrużeniem oka 545 spamowych kont do wyczyszczenia Z przymrużeniem oka

LeoOffline
09-09-2022 16:43
Lysy ma rację. Forum umarło, tylko nie ma kto go pochować i padlinka zaczyna już brzydko pachnieć cenzura

LysyOffline
04-09-2022 08:18
Cześć Lotnik. Forum umarło. płacz płacz płacz

lotnikOffline
31-08-2022 10:52
Halo halo żyje tu KTO dzień dobry dzień dobry dzień dobry

LeoOffline
30-07-2021 16:52
To wspaniale, że się udało. Gratuluję organizatorom kwiatek

TeodozjaOfflineAdmin
29-07-2021 09:58
Spotkanie się odbyło i było super Uśmiech

LeoOffline
28-07-2021 17:47
Rozumiem, że spotkanie się nie odbyło, bo już kilka dni po imprezie, a na oficjalnej stronie MiDu, cisza. Grobowa cisza Złość nenene

drakaOffline
23-07-2021 15:34
Lotnik, Ty się pakuj i przyjeżdżaj Uśmiech

lotnikOffline
23-07-2021 12:55
Witam Wszystkich serdecznie dawno mnie tutaj nie był Piwo taak dzień dobry dzień dobry dzień dobry

drakaOffline
23-07-2021 09:27
Czekamy, czekamy!

zaciszankaOfflineAdmin
23-07-2021 08:37
Już za chwileczkę, juz za momencik, piątek z MiD zacznie się kręcić Szeroki uśmiech

drakaOffline
16-07-2021 10:28
Jakby co to w wątku imprezowym przybyło informacji

drakaOffline
13-07-2021 08:18
Myśmy już w tym roku testowali namiot - jest o.k., jakby ktoś potrzebował. Ale tak naprawdę to wolnej podłogi u nas dostatek, tylko może w mało zacisznych kątach

AndziaOffline
11-07-2021 14:02
W gotowości, odliczamy dni do spotkania Szeroki uśmiech

zaciszankaOfflineAdmin
08-07-2021 22:21
Pamiętam i odliczam dni! Uśmiech namiot gotowy cieszę się

TeodozjaOfflineAdmin
08-07-2021 12:25
Ja nie zapomniałam i też nie mogę się doczekać Uśmiech

Archiwum shoutboksa

Zobacz temat

Drukuj temat
Motocyklista Doskonały
Lysy
Najprościej, to w tym temacie = niemożliwe... Z przymrużeniem oka
Ogólnie - chcesz skręcić w lewo - odbijasz kierownicą w prawo. Chodzi o działanie, a właściwie przeciwdziałanie sile odśrodkowej, sile prostującej i np. tendencji jeżdżenia motocykla na wprost...
Trochę to rozmija się z logiką, głupek ale jest niezbędne np w chwili pogłębiania (zacieśniania) zakrętu.

Lysy
Dla zobrazowania problemu...
http://www.youtub...TWOrEs#t=3

Carry
hmm skręcam w LEWO to LEWĄ ręką PCHAM LEWĄ manetkę Uśmiech

w prawo tak samo tzn prawą ręką pcham prawą manetkę

mi tak tłumaczyli i zapamietałam
Życie nie powinno być podróżą do grobu. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... " ALE TO BYŁA JAZDA..."

Goha66
wydaje mi się, że najłatwiej zrozumiesz obserwując koło motocykla który nadjeżdża na kamerę tuż przed wykonaniem zawrócenia
http://www.youtub...OBQW23T-ec

... trza się ,,bujnąć,,. pozdr.
s.rimg.info/dc77d189d8679b23df867d60d446232e.gif

Lysy
...niby takie proste... Szeroki uśmiech

Carry
no ja się np nie bujam Uśmiech
a jak odpycham kierownicę to moto się samo kładzie
Życie nie powinno być podróżą do grobu. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... " ALE TO BYŁA JAZDA..."

Lysy
LWGCarry - Ty masz super jakość Blue Raya....

Goha66
przy sprzęcie który teraz masz to rozumiem , ale na jędzy też się nie bujałaś ? Uśmiech

Carry
heheh wcale nie bo nawet na Jędzy to stosowałam i działało.
Fakt, że ułatwia to prosta i dosyć szeroka kierownica
kierownica "baranie rogi" w zasadzie uniemożliwia taki ruch, blokuje ramiona
uwielbiam proste kierownice Szeroki uśmiech i taka też miałam w Jędzy i kolejnych motocyklach

nie wiem jakim koleżanka jeździ

Goha66
aaaa widzisz - to może być TO - w ślimaku miałam o wiele za długą kierownicę i nie dało się jej tak zwyczajnie ,,popchać i już,, ... jak się spotkamy na 2oo to pokażesz mi jak Ty to robisz, ok? Uśmiech

Lysy
Muszę się przyznać, że dla mnie przeciwskręt nie sprawia mi problemu TYLKO podczas stosunkowo wolnej jazdy - szybciej jadę, bardziej się gubię... Krzywi się

Carry
pokaże jak mi pokazano na moto
w trakcie jazdy podczas zakrętu powtarzam jak mantrę:
"jedziesz tam gdzie patrzysz"
i
"pchaj kierownicę"
Szeroki uśmiech Szeroki uśmiech

Aneta7644
Najbardziej to chyba mi pomógł to zrozumieć film od Gohy. Za co wielkie dzięki.

Ale czy zawsze i każdy to stosuje ?
Miałam okazję obserwować jazdę znajomych i szczerze mówiąc nic takiego nie zauważyłam mimo że naprawdę się przyglądałam i na to czekałam . Więc dochodze do wniosku ze chyba nie każdy to stosuje co jak to jest ?

Aneta7644@wp.pl
Moniaa
Janusz Czaja na szkoleniu Suzuki powiedział, że każdy używa przeciwskrętu, ale nie mamy tego świadomości nawet, że niby robimy to podświadomie i bezwarunkowo Uśmiech Pisałyście, że Carry się nie buja. U mnie to wygląda tak, że jak ŚWIADOMIE chcę zrobić przeciwskręt, to popycham kierownicę na tyle mocno, że aż mną zarzuca Uśmiech to kwestia siły włożonej w wykonanie manewru Uśmiech

yacey
Jazda na rowerze jest doskonałym i bezpiecznym sposobem na sprawdzenie jak działa przeciwskręt. Tak jak napisała Moniaa, przeciwskrętu używamy zawsze, tyle, że przeważnie nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dobrze jest jednak umieć zrobić to świadomie Uśmiech
Edytowane przez yacey dnia 27-02-2014 21:59

Goha66
Aneta7644 napisał(a):

Ale czy zawsze i każdy to stosuje ?
Miałam okazję obserwować jazdę znajomych i szczerze mówiąc nic takiego nie zauważyłam mimo że naprawdę się przyglądałam i na to czekałam . Więc dochodze do wniosku ze chyba nie każdy to stosuje co jak to jest ?

zapewne nie każdy i nie zawsze (podobnie jak nie każdy i nie zawsze zakłada kask, a szkoda, bo to zwiększa nasze bezpieczeństwo). z moich osobistych mikroobserwacji i eksperymentów na sobie wynika, że "bujnięcie sie" powoduje fajniejsze wejście w łuk, po którym to wejściu nie trzeba już nic kombinować z kierownicą, bo motocykl ,,idzie,, w zakręcie jak na przysłowiowym sznurku ... Jacek ma 100% racji odsyłając Cię w tym przypadku najpierw do roweru - zanim człowiek będzie zdolny przebiec dystans maratoński musi nauczyć sie chodzić. pozdr Uśmiech

Aneta7644
Wiecie co zaczęłam od roweru he he (:
Tu to wydaje się o wiele prostsze niż na moto chyba
co Wy na to ?

Aneta7644@wp.pl
witch
Podepnę się trochę pod temat Uśmiech oczywiście nie z udzieleniem rad tylko z tym że jednak, może warto zacząć od jazdy na rowerze przez kilka miesięcy to później na moto będzie łatwiej Szeroki uśmiech a na tej angielskiej wsi rower się przyda, tylko za moto wtedy się nie będę mogła oglądać Uśmiech choć może trening będzie czynił mistrza rotfl i ogarnę 2w1 Pokazuje język

Alutka
Małe OT: gdy poszłam na pierwszą jazdę, to na pytanie instruktora, czy coś już ogarniam z nonszalancją stwierdziłam, że to przecież tylko rower z silnikiem. Jeździć na rowerze potrafię i jeżdżę samochodem (z silnikiem Z przymrużeniem oka), więc luzik. Szybko przekonałam się, że motocykl to jednak coś więcej. Szeroki uśmiech
s19.rimg.info/f07855f0d4cfc4c3dc50a27b4f8a21a6.gif

Aneta7644
Naprwno cos więcej
MI nawet nigdy nie pszyszła myśl do głowy żeby porownac motocykl do roweru hihih
A po za tym obawiam się jak to będzie na kursie jak już zaczne go i powiem instruktorowi ze nigdy nie miałam okazji sama prwadzaic jaki kolwiek motocykl ajj

Aneta7644@wp.pl
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.25
3,161,223 unikalne wizyty