Aktualnie online

· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 152
· Najnowszy użytkownik: Piotras

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:55
Pewnie że nie. Ja jestem wściekła po prostu. Ludzie od roku co miesiąc zrzucają się by pomóc jednej z nas, a my nic nie wiemy że taka pomoc jest potrzebna. Niepojęte to jest dla mnie.

RychoOffline
21-08-2024 00:52
W innej beczce cierpi się inaczej?

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:28
Rycho to grupa znajomych z innej beczki tzn "na Rybkę" czy jakoś tak.

RychoOffline
20-08-2024 22:36
Halooooo. Właśnie się dowiedzieliśmy o stanie zdrowia Andzi. Jesteśmy zdruzgotani i jednocześnie zawiedzeni Właśnie przewertowaliśmy grupę, na FB którą utworzyła Ciotka. To jakaś tajna grupa?

zaciszankaOfflineAdmin
20-08-2024 22:13
Jeszcze działa ..strona Z przymrużeniem oka 545 spamowych kont do wyczyszczenia Z przymrużeniem oka

LeoOffline
09-09-2022 16:43
Lysy ma rację. Forum umarło, tylko nie ma kto go pochować i padlinka zaczyna już brzydko pachnieć cenzura

LysyOffline
04-09-2022 08:18
Cześć Lotnik. Forum umarło. płacz płacz płacz

lotnikOffline
31-08-2022 10:52
Halo halo żyje tu KTO dzień dobry dzień dobry dzień dobry

LeoOffline
30-07-2021 16:52
To wspaniale, że się udało. Gratuluję organizatorom kwiatek

TeodozjaOfflineAdmin
29-07-2021 09:58
Spotkanie się odbyło i było super Uśmiech

LeoOffline
28-07-2021 17:47
Rozumiem, że spotkanie się nie odbyło, bo już kilka dni po imprezie, a na oficjalnej stronie MiDu, cisza. Grobowa cisza Złość nenene

drakaOffline
23-07-2021 15:34
Lotnik, Ty się pakuj i przyjeżdżaj Uśmiech

lotnikOffline
23-07-2021 12:55
Witam Wszystkich serdecznie dawno mnie tutaj nie był Piwo taak dzień dobry dzień dobry dzień dobry

drakaOffline
23-07-2021 09:27
Czekamy, czekamy!

zaciszankaOfflineAdmin
23-07-2021 08:37
Już za chwileczkę, juz za momencik, piątek z MiD zacznie się kręcić Szeroki uśmiech

drakaOffline
16-07-2021 10:28
Jakby co to w wątku imprezowym przybyło informacji

drakaOffline
13-07-2021 08:18
Myśmy już w tym roku testowali namiot - jest o.k., jakby ktoś potrzebował. Ale tak naprawdę to wolnej podłogi u nas dostatek, tylko może w mało zacisznych kątach

AndziaOffline
11-07-2021 14:02
W gotowości, odliczamy dni do spotkania Szeroki uśmiech

zaciszankaOfflineAdmin
08-07-2021 22:21
Pamiętam i odliczam dni! Uśmiech namiot gotowy cieszę się

TeodozjaOfflineAdmin
08-07-2021 12:25
Ja nie zapomniałam i też nie mogę się doczekać Uśmiech

Archiwum shoutboksa

Zobacz temat

Drukuj temat
Motocyklista Doskonały
Goha66
Aneta, przytocz proszę kilkulinijkowy fragment to może wspólnymi siłami wydumamy co autor miał na myśli i przetłumaczymy na język ,,dostępny,, Z przymrużeniem oka
s.rimg.info/dc77d189d8679b23df867d60d446232e.gif

Leo
yacey napisał(a):

Znaczy nie wiem o co chodzismutek

Bo ja tak skomplikowanie piszęKrzywi się

W uproszczeniu: jedziesz drogą która ma wymalowane 3 linie - z prawej strony skrajna drogi, środkowa i z lewej skrajna drogi
Zakręt w prawo.
Do zakrętu ustawiasz się przy linii środkowej, tak?
Ta linia środkowa jest linią zewnętrzną Twojego pasa ruchu, a linia prawa skrajna drogi jest linią wewnętrzną

Chyba jeszcze bardziej zamotałem, prawda?
Spotkamy się i wyjaśnimy "na żywca"Szeroki uśmiech
==============================
Z szybkim upływem czasu, należy walczyć prędkim korzystaniem z niego.
Seneka
Najsurowszym recenzentem jest ten, któremu w życiu nigdy, nic się nie udałotakiego

Teodozja
Leo namotałeś Pokazuje język Zawsze mi się wydawało, że jak coś jest bliżej środka, to jest wewnątrz, a jak bliżej krawędzi zewnętrznej, to zewnątrz Z przymrużeniem oka
Może lepiej używać określeń typu "linia z twojej prawej strony" lub z "lewej strony", tylko do tego trzeba jeszcze potrafić rozróżniać prawy i lewy, z czym ja mam na przykład problem Z przymrużeniem oka

Goha66
Teodozja napisał(a):

Leo namotałeś Pokazuje język Zawsze mi się wydawało, że jak coś jest bliżej środka, to jest wewnątrz, a jak bliżej krawędzi zewnętrznej, to zewnątrz Z przymrużeniem oka
Może lepiej używać określeń typu "linia z twojej prawej strony" lub z "lewej strony", tylko do tego trzeba jeszcze potrafić rozróżniać prawy i lewy, z czym ja mam na przykład problem Z przymrużeniem oka

... napewno byłoby prościej zrozumieć, tylko wtedy trzebaby tę książkę napisać, a nie ją czytać Szeroki uśmiech

yacey
Bez wodki nie razbierjoszSzeroki uśmiechSzeroki uśmiech

Leo
Teodozja napisał(a):

Napisałem dokładnie tak jak mówiszPokazuje język
Seneka
Najsurowszym recenzentem jest ten, któremu w życiu nigdy, nic się nie udałotakiego

jerzy
Najprościej wyjaśnić na drodze dwujezdniowej. Linia rozdzielajająca dwie jezdnie może być ciągła, podwójnie ciągła lub przerywana. Możemy traktować ją jako wewnętrzną, natomiast skrajnie lewa i skrajnie prawa (stykające się z opaską lub nieutwardzonym poboczem) to linie zewnętrzne. I tak jadąc jezdnią po prawej stronie mamy linię zewnętrzną a po lewej wewnętrzną. Dla uproszczenia albo można stosować określenia proponowane przez Teo lub uznać, że to co mamy po prawej to jest skraj drogi a linia rozdzielające jezdnie to oś drogi. Amen

Guziec Company
... a ja słyszałem, że podwójna-ciągła to właśnie pas dla motocykli... Z przymrużeniem oka Głowa to oś, lewa ręka zawsze na zewnątrz osi, prawa odwrotnie. Lewe oko na Maroko, prawe na Zanzibar, hihihi... i tam coś jeszcze o kawie marago w tej przyśpiewce było.
Śląsk Gliwice Las

Powiat performance Szeroki uśmiech

Teodozja
Leo napisał(a):

Napisałem dokładnie tak jak mówiszPokazuje język

Leo, fakt, teraz zrozumiałam o co Ci chodzi Uśmiech Po prostu Ty masz na myśli linie względne, wewnętrzną i zewnętrzną zakrętu, a ja mam na myśli linie ogólne pasa ruchu. Faktycznie gdy skręcamy w prawo, to linia wewnętrzna zakrętu jest z prawej strony, ale gdy skręcamy w lewo jest zupełnie na odwrót Z przymrużeniem oka
Poza tym właśnie wzięłam do ręki książkę "Motocyklista doskonały" i tam na stronach 59, 61, 74 i jeszcze paru innych są rysunki, które świetnie wszystko tłumaczą Z przymrużeniem oka

yacey
Po prostu, Aneta pomyliła w pytaniu strony zakrętu. Ważne jest wejście w zakręt od jego zewnętrznej strony (a nie wewnętrznej), czyli tak jak to opisałem w mojej odpowiedzi. Niestety nie określiłem wewnętrznej i zewnętrznej zakrętu, a jedynie krawędzie pasa drogi i stąd zamieszanie.

Aneta7644
yacey napisał(a):

Po prostu, Aneta pomyliła w pytaniu strony zakrętu. Ważne jest wejście w zakręt od jego zewnętrznej strony (a nie wewnętrznej), czyli tak jak to opisałem w mojej odpowiedzi. Niestety nie określiłem wewnętrznej i zewnętrznej zakrętu, a jedynie krawędzie pasa drogi i stąd zamieszanie.

Tak yacey ma racje pomyliła strony miała być zewnetrzna .
Teodozja tak tak wiem ze sa rysunki ale chcałam też pogadać z Wami o tym
po burzliwych dyskusjach i moich prywatnych rozmysleniach i bazgrłach gdzies na boku doszłam w końcu o chodzi.Tak myśl

Chciałabym to jeszcze zobaczyć w praktyce mam nadzeję że wkrótce będę mogla

Aneta7644@wp.pl
Leo
[quote]yacey napisał(a):

Po prostu, Aneta pomyliła w pytaniu strony zakrętu.

Ponieważ to była pierwsza pomyłka to tylko po piwie dla Yaceya i dla mnieZłość
Seneka

Aneta7644
Spoko nie ma problemu przy najbliższej okazji stawiam po piwie Z przymrużeniem oka

Aneta7644@wp.pl
Aneta7644
" Ta sama linia szerokiego wchodzenia w zakręt ,która pozwala ominąć "strefe NIE"i zwiększ zasięg wzroku w czasie skrętu w lewo, jest lustrzanym odbiciem linii szerokiego wchodzenia w zakręt w prawo , która pozwala najlepiej widzieć przestrzeń za łukiem, unikać przekraczania linii srodkowej i maksymalizować przyczepność"

Teoretycznie ok a tak na chłopski prosty rozum jak można to wytłumaczyć,zrozumiec?

Aneta7644@wp.pl
Leo
Aneta, masz bardzo dużo konkretnych pytań - to bardzo dobrze.Sądzę jednak, że najlepszą odpowiedzią na większość z nich jest spotkanie - rozmowa, rysunki, szkice itp. nie wspominając o ćwiczeniach w terenie.
Np. nie bardzo wiem jak opisać Ci w prostrzy sposób ten cytat.
Opis oryginalny jest zupełnie zrozumiały - jestem jednak pewien, że jest to wyłącznie sprawa praktyki. Uśmiech
Dlatego do zobaczenia w realu - ale czytaj, czytaj i pytajkawka
Seneka

yacey
Wydaje mi się, że na to pytanie odpowiedź znajdziesz wyżej, przy odpowiedzi na poprzednie. A tak w ogóle, to jeśli chodzi o zakręty zasada jest prosta i bez zbytniego kombinowania. W zakręt lewy wchodzisz jak najbardziej z prawej i odwrotnie, w prawy wchodzisz jak najbardziej od lewej. Jak będziesz do tego pokonywać zakręty dodając gazu, to jest szansa, że nie wylądujesz w krzakach Uśmiech

Emil
mi się wydaje, że takie tłumaczenie bez rysunków i pokazania na żywo to średnio działa, ta książka jest dobrym wstępem, ale dopiero wstępem do praktyki, bez kogoś z boku który spojrzy co robisz, jak jedziesz i jaką masz pozycję i skoryguje błędy będziesz tylko utrwalać czasami błędne rozumienie

oczywiście, nie twierdzę, żeby nie czytać - oczywiście że to trzeba przeczytać, a zaraz po niej "Twist of the Wrist" (szczególnie vol. 2), polecam też poszukać filmików do tej książki, gdzie tłumaczone jest na przykładzie co i jak oraz przede wszystkim szkolenia praktyczne - zaawansowane jazdy doszkalające i wypady na tor, gdzie w jeden wypad nauczyć się można więcej niż przez kilka lat jazdy po ulicach

jeżeli chodzi o pole widzenia przy wchodzeniu w zakręt od wewnętrznej lub zewnętrznej to łatwo pokazać na rysunku (nie śmiać się wyszedł jak wyszedł, nie mam czym namalować sensownie a znaleźć gotowego nie idzie szybko)
i62.tinypic.com/xnbtcj.png
Edytowane przez Emil dnia 18-02-2014 00:40
pozdrawiam,
Emil

. . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . .

Goha66
Aneta? dlaczego wątek od tygodnia sie nie rozwija? Uśmiech
skończyłaś ksiażkę czy poprostu wszystko jest zrozumiałe? pozdr. Z przymrużeniem oka

Aneta7644
Nie nie to nie koniec wręcz przeciwnie mam jeszcze sporo pytań i już do nich nawiązuje . A moja przerwa wynikała z chwilowego braku czasy ale już jestem i znowu będę zadreczac Was pytaniami he

Aneta7644@wp.pl
Aneta7644
No i tak kolejne ważne zagadnienie jakie chce tu poruszyć i zapytać Was o to jak to jest w praktyce jest przeciwskręt . Mam wiele cytatów znalezionych w książce na ten temat jedne zrozumiałe inne nie do końca. Oczywiście wszystkie je tu przytoczę i o nie zapytam ale na początek chciałabym żebyście każdy z osobna mi to "wytłumaczył" swoimi słowami że tak powiem (:(:(:

Aneta7644@wp.pl
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.23
3,161,463 unikalne wizyty