Aktualnie online

· Gości online: 2

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 152
· Najnowszy użytkownik: Piotras

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:55
Pewnie że nie. Ja jestem wściekła po prostu. Ludzie od roku co miesiąc zrzucają się by pomóc jednej z nas, a my nic nie wiemy że taka pomoc jest potrzebna. Niepojęte to jest dla mnie.

RychoOffline
21-08-2024 00:52
W innej beczce cierpi się inaczej?

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:28
Rycho to grupa znajomych z innej beczki tzn "na Rybkę" czy jakoś tak.

RychoOffline
20-08-2024 22:36
Halooooo. Właśnie się dowiedzieliśmy o stanie zdrowia Andzi. Jesteśmy zdruzgotani i jednocześnie zawiedzeni Właśnie przewertowaliśmy grupę, na FB którą utworzyła Ciotka. To jakaś tajna grupa?

zaciszankaOfflineAdmin
20-08-2024 22:13
Jeszcze działa ..strona Z przymrużeniem oka 545 spamowych kont do wyczyszczenia Z przymrużeniem oka

LeoOffline
09-09-2022 16:43
Lysy ma rację. Forum umarło, tylko nie ma kto go pochować i padlinka zaczyna już brzydko pachnieć cenzura

LysyOffline
04-09-2022 08:18
Cześć Lotnik. Forum umarło. płacz płacz płacz

lotnikOffline
31-08-2022 10:52
Halo halo żyje tu KTO dzień dobry dzień dobry dzień dobry

LeoOffline
30-07-2021 16:52
To wspaniale, że się udało. Gratuluję organizatorom kwiatek

TeodozjaOfflineAdmin
29-07-2021 09:58
Spotkanie się odbyło i było super Uśmiech

LeoOffline
28-07-2021 17:47
Rozumiem, że spotkanie się nie odbyło, bo już kilka dni po imprezie, a na oficjalnej stronie MiDu, cisza. Grobowa cisza Złość nenene

drakaOffline
23-07-2021 15:34
Lotnik, Ty się pakuj i przyjeżdżaj Uśmiech

lotnikOffline
23-07-2021 12:55
Witam Wszystkich serdecznie dawno mnie tutaj nie był Piwo taak dzień dobry dzień dobry dzień dobry

drakaOffline
23-07-2021 09:27
Czekamy, czekamy!

zaciszankaOfflineAdmin
23-07-2021 08:37
Już za chwileczkę, juz za momencik, piątek z MiD zacznie się kręcić Szeroki uśmiech

drakaOffline
16-07-2021 10:28
Jakby co to w wątku imprezowym przybyło informacji

drakaOffline
13-07-2021 08:18
Myśmy już w tym roku testowali namiot - jest o.k., jakby ktoś potrzebował. Ale tak naprawdę to wolnej podłogi u nas dostatek, tylko może w mało zacisznych kątach

AndziaOffline
11-07-2021 14:02
W gotowości, odliczamy dni do spotkania Szeroki uśmiech

zaciszankaOfflineAdmin
08-07-2021 22:21
Pamiętam i odliczam dni! Uśmiech namiot gotowy cieszę się

TeodozjaOfflineAdmin
08-07-2021 12:25
Ja nie zapomniałam i też nie mogę się doczekać Uśmiech

Archiwum shoutboksa

Zobacz temat

Drukuj temat
Projekt CB Radio
lehoo73
Dzień Dobry wszystkim!

Po weekendowej wymianie poglądów z towarzyszami podróży - postanowiłem spróbować zamontować CB radio do motocykla. Mniej więcej wymyśliłem jak to chcę zrobić i jakiego sprzętu użyć. Plan mam taki, żeby zrobić to w przyszłym tygodniu (o ile pogoda dopisze i uda mi się wszystko kupić). Dodam tylko, że zagadnienia CB nie są mi obce, radia używałem w domu i używam w samochodzie od początku lat 90-tych. Mam niezbędne narzędzia, potrafię stroić anteny i kable. Jeśli ktoś chciałby się wymienić doświadczeniami w zakresie montażu CB w motocyklu, lub chciałby podłączyć się pod projekt i zamontować u siebie - serdecznie zapraszam. Uśmiech

Pozdrawiam
Leszek

http://www.facebook.com/leszek.sygula
Leo
lehoo73 napisał(a):

Dzień Dobry wszystkim!

Po weekendowej wymianie poglądów z towarzyszami podróży - postanowiłem spróbować zamontować CB radio do motocykla. Mniej więcej wymyśliłem jak to chcę zrobić i jakiego sprzętu użyć. Plan mam taki, żeby zrobić to w przyszłym tygodniu (o ile pogoda dopisze i uda mi się wszystko kupić). Dodam tylko, że zagadnienia CB nie są mi obce, radia używałem w domu i używam w samochodzie od początku lat 90-tych. Mam niezbędne narzędzia, potrafię stroić anteny i kable. Jeśli ktoś chciałby się wymienić doświadczeniami w zakresie montażu CB w motocyklu, lub chciałby podłączyć się pod projekt i zamontować u siebie - serdecznie zapraszam. Uśmiech

Pozdrawiam

Właśnie tej zimy zdjąłem ostatni element motocyklowego CB - dodatkową antenę. Jestem pewien, że teraz nie założę nawet interkomu. Moim zdaniem to kompletnie psuje przyjemność z jazdyZłośćfajne
Ale życzę powodzeniaUśmiech
==============================
Z szybkim upływem czasu, należy walczyć prędkim korzystaniem z niego.
Seneka
Najsurowszym recenzentem jest ten, któremu w życiu nigdy, nic się nie udałotakiego

lehoo73
Zawsze można wyłączyć :-D
Leszek

Leo
lehoo73 napisał(a):

Zawsze można wyłączyć :-D

To tak nie działasmutek
Seneka
Najsurowszym recenzentem jest ten, któremu w życiu nigdy, nic się nie udałotakiego

lehoo73
Dlaczego ? ;-) Jak bluzgają, a jadę na przykład z młodzieżą - wyłączam.

Jednak popróbuję. Najwyżej będziesz miał okazję, żeby powiedzieć: "a nie mówiłem"? Szeroki uśmiech
Leszek

Leo
lehoo73 napisał(a):

Dlaczego ? ;-) Jak bluzgają, a jadę na przykład z młodzieżą - wyłączam.

Jednak popróbuję. Najwyżej będziesz miał okazję, żeby powiedzieć: "a nie mówiłem"? Szeroki uśmiech

Pogadamy na zlocieZ przymrużeniem oka
Seneka

Gwizdek
kiedyś też się bawiłem w CB na moto ... nawet mi się podobało na wycieczkach ....

u mnie to wyglądało tak:
gniazdo zapalniaczki pod siedzeniem jako zasilanie,
radio midland alan42 (ręczniak) chowany do tangbaga albo mocowany przy kierownicy aby można było kręcić ustawieniami,
na małej antenie słabo działa,
natomiast na antenie dł.1m (bezmasowej) mocowanej z tyłu do zadupka albo do podnóżka, działa idealnie, brak zakóceń od silnika ... super,
przewodowe słuchaweczki z mikrofonem do kasku ... niestety zestaw bezprzewodowy kosztuje chyba więcej niż samo co CB ....
przycisk do gadania mocowany na lewej manetce

słyszalność dobra do ok. 140 .... ale wszystko zależy od kasku i ustawienia mikrofonu ...

taki zestaw łatwo demontowalny

ostatecznie bardzo mało motocyklistów jeździ z CB ... a z tirowcami mi się znudziło gadać ... bo każdy jak tylko dostrzegł antenę to od razu zagadywał ...a gdzie jadę a czy dobrzę słyszę a ile ten sprzęt leci ...itd.
oczywiście nasłuch się przydaje z wiadomych powodów ...
Edytowane przez Gwizdek dnia 22-05-2012 13:34

pro-pg.pl
lehoo73
To na ten moment skompletowałem:
- Alan 42 Multi,
- antena helikalna Mini DV 27S krótka (około 63cm)
- zestaw RX/TX BHS 300U
- zestaw w kask CHS 300N.

Podłączyć zamierzam do zasilania na stałe, po stacyjce, a radio można będzie wpiąć lub wypiąć zależnie od sytuacji (o ile wymyślę, gdzie je wetknąć). Pewnie gdzieś pod siedzeniem upchnę.

Antenę niestety albo gdzieś w okolicy podnóżka, albo wzdłuż ramy zadupka. Zobaczę na ile będzie tłumić. Bardziej zależy mi na nasłuchu.

Problem polega na tym, ze w tym motocyklu jest niezwykle mało miejsca na tego typu zabawki. Ale coś wykombinuję.

Pozdrawiam
Edytowane przez lehoo73 dnia 22-05-2012 13:52
Leszek

yacey
My montujemy łączność na naszych sprzętach tak jakoś od 10 lat i chyba nie jest to najważniejsze, skoro nadal jesteśmy na tym samym etapie (czyli rozmów, że może by się przydało jakieś radio) Uśmiech

Gwizdek
co innego CB a co innego komunikacja pomiędzy kierownik pasażer

aby sobie pogadać z plecakiem ... są zestawiki typu np. SCALA ... bezprzewodowe .... komplecik dla dwóch osób ok 6 stówek
ale można poszaleć i kupić zestaw z bajerami typu radio i zasięgiem teoretycznym do 1,5km

pro-pg.pl
yacey
Gwizdek, wiem co to CB Uśmiech, ale nigdy nie rozpatrywaliśmy tego środka łączności, chodziło raczej o radio pracujące na wyższej częstotliwości, czyli 100 Mhz, tak aby mieć tylko łaczność pomiędzy naszymi motocyklami, a nie informacje o "ścieżce do Wólki Dolnej" Uśmiech

PS
lehoo, nie zniechęcaj się przypadkiem i montuj to radio Uśmiech

draka
Uświadomcie mnie: taki zestaw typu interkom nadaje się do pogadania między dwoma motocyklami? Czy to za daleko? A może jest coś innego?

Leo
Jak dyskusja, to dyskusjaUśmiech
O ile sens posiadania interkomu potrafię zrozumieć, chociaż nie popieram, to czy może mnie ktoś uświadomić PO CO montować CB na moto?
- jak jest korek to i tak przejadę nawet policja mnie puści
- pogadać z kimś - to mogę przy piwie w pubie
- patrole policyjne - jeśli ktoś zap...la jak idiota to mu i 3 CB nie pomogą
- fotoradary - interesują mnie tylko te odjazdowe, ale co ma do tego CB?
- kontakt z innym moto - a ile z nich ma CB?
- może coś mi umknęło?
Seneka

lehoo73
Dla fanu? Bo lubie majsterkowac i lubie niestandardowe rozwiazania? Bo przyzwyczailem sie przez 20 lat do uzywania radia w drodze? Bo komorki nie wszedzie maja zasieg? :-D
Leszek

yacey
Draka, typowy interkom jest na kabel, czyli służy tylko do rozmowy z pasażerem. Taki troche nowocześniejszy jest bezprzewodowy i ma zasięg raptem kilka metrów, czyli też służy do rozmowy z pasażerem. Połączenie interkomu z radiem, daje dodatkowo możliwość rozmowy z drugim motocyklem. Radio CB umożliwia komunikację z każdym, kto posiada takie radio.

PS
Nie zabieram głosu w sprawie zasadności stosowania radia na motocyklu, ja go raczej nie zamontuje, najwyżej będziemy nadal się opieprzać za to, że prowadzący nie skręcił tam gdzie miał skręcić Uśmiech

Gwizdek
lehoo
sprawdzałem kiedyś na innych motocyklach założone CB z antenami masowymi innych właścicieli (przykręconymi do metalowego elementu motocykla) ... zawsze były przebicia/ zakłócenia od pracy silnika ...
wszyscy deklarowali tak samo, że komunikacja możliwa jest tylko przy wyłączonym silniku ...
można zastosować jakieś filtry ale nie jestem biegły w tej kwestii ... model ALAN 42 chyba ma wbudowane filtry tylko czy wystarczą to sam sprawdzisz podczas majsterkowania :-)

na swoim sprzęcie założyłem od razu antenę bezmasową i było ok ... coś podobnego do tej
http://cbradio.ab...pro=332440

czekam na relację z testów

a tu dodatkowo:
to jest aktualnie chyba najbardziej wypasiony zestaw na rynku:
http://www.plantr...t-399.html

osobiście mam zestaw pierwszej generacji .... działa na odległość kilkunastu metrów ...
Edytowane przez Gwizdek dnia 23-05-2012 13:17

pro-pg.pl
lehoo73
Witajcie!

Zatem: pooglądałem wczoraj trochę i pomierzyłem. Znalazłem miejsce do założenia anteny. Niezbyt szczególne, bo antena nie będzie pionowo, ale chcę zobaczyć jaki będzie efekt i ile sygnału stracę w wyniku niedopasowania polaryzacji.

Znalazłem też miejsce, gdzie wetknę radio. Muszę tylko dorobić do niego jakiś uchwyt.

Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie i co to będzie warte. :-D
Leszek

gula
draka napisał(a):

Uświadomcie mnie: taki zestaw typu interkom nadaje się do pogadania między dwoma motocyklami? Czy to za daleko? A może jest coś innego?

Draka, nadaje się. Można spokojnie rozmawiać do prędkości 130km/h, powyżej to już tylko szum wiatru Z przymrużeniem oka (choć to pewnie zależy od kasku)

Lehoo, działaj i have funUśmiech

lehoo73
Działam, działam :-) Pewnie rezultaty będą mizerne, ale, chociaż sobie podłubię. ;-)
Leszek

gula
jak masz frajdę to już jest pozytywny rezultat Z przymrużeniem oka

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.28
3,159,611 unikalne wizyty