Aktualnie online
· Gości online: 2
· Użytkowników online: 0
· Łącznie użytkowników: 152
· Najnowszy użytkownik: Piotras
· Użytkowników online: 0
· Łącznie użytkowników: 152
· Najnowszy użytkownik: Piotras
Logowanie
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.
nieswinkaOffline
21-08-2024 00:55
Pewnie że nie. Ja jestem wściekła po prostu. Ludzie od roku co miesiąc zrzucają się by pomóc jednej z nas, a my nic nie wiemy że taka pomoc jest potrzebna. Niepojęte to jest dla mnie.
RychoOffline
21-08-2024 00:52
W innej beczce cierpi się inaczej?
nieswinkaOffline
21-08-2024 00:28
Rycho to grupa znajomych z innej beczki tzn "na Rybkę" czy jakoś tak.
RychoOffline
20-08-2024 22:36
Halooooo. Właśnie się dowiedzieliśmy o stanie zdrowia Andzi. Jesteśmy zdruzgotani i jednocześnie zawiedzeni Właśnie przewertowaliśmy grupę, na FB którą utworzyła Ciotka. To jakaś tajna grupa?
zaciszankaOfflineAdmin
20-08-2024 22:13
Jeszcze działa ..strona
545 spamowych kont do wyczyszczenia 

LeoOffline
09-09-2022 16:43
Lysy ma rację. Forum umarło, tylko nie ma kto go pochować i padlinka zaczyna już brzydko pachnieć 

LysyOffline
04-09-2022 08:18
Cześć Lotnik. Forum umarło.

lotnikOffline
31-08-2022 10:52
Halo halo żyje tu KTO

LeoOffline
30-07-2021 16:52
To wspaniale, że się udało. Gratuluję organizatorom 

TeodozjaOfflineAdmin
29-07-2021 09:58
Spotkanie się odbyło i było super 

LeoOffline
28-07-2021 17:47
Rozumiem, że spotkanie się nie odbyło, bo już kilka dni po imprezie, a na oficjalnej stronie MiDu, cisza. Grobowa cisza

drakaOffline
23-07-2021 15:34
Lotnik, Ty się pakuj i przyjeżdżaj 

lotnikOffline
23-07-2021 12:55
Witam Wszystkich serdecznie dawno mnie tutaj nie był

drakaOffline
23-07-2021 09:27
Czekamy, czekamy!
zaciszankaOfflineAdmin
23-07-2021 08:37
Już za chwileczkę, juz za momencik, piątek z MiD zacznie się kręcić 

drakaOffline
16-07-2021 10:28
Jakby co to w wątku imprezowym przybyło informacji
drakaOffline
13-07-2021 08:18
Myśmy już w tym roku testowali namiot - jest o.k., jakby ktoś potrzebował. Ale tak naprawdę to wolnej podłogi u nas dostatek, tylko może w mało zacisznych kątach
AndziaOffline
11-07-2021 14:02
W gotowości, odliczamy dni do spotkania 

zaciszankaOfflineAdmin
08-07-2021 22:21
Pamiętam i odliczam dni!
namiot gotowy 

TeodozjaOfflineAdmin
08-07-2021 12:25
Ja nie zapomniałam i też nie mogę się doczekać 

Zobacz temat
Strona 2 z 2: 12
|
Co spakować na motowyjazd ?
|
|
draka |
Dodany dnia 10-07-2014 22:11
|
![]() Użytkownik Postów: 762 Data rejestracji: 13.02.12 |
W temacie APTECZKI to myślę, że tak: WERSJA PODSTAWOWA: koc ratunkowy coś od bólu i gorączki najchętniej z ibuprofenem (lub aspiryna) tu ulubione MiDu zielone kapsułki coś jeszcze mocniejszego (np na wypadek bólu zęba )- pyralgina/ketonal (recepta - ten drugi) furaginum (teraz bez recepty) nifuroksazd stoperan no-spa coś do ssania na gardło coś na zgagę do ssania typu manti/rennie (zwłaszcza, gdy będziemy stosować %) coś odkażającego - super jest octenisept (drogi), ale może być woda utleniona w zelu = peroxygel antybiotyk na rany/skórę w saszetkach typu tribiotic - 2 saszetki (poniżej 2 zł każda) opatrunki - plaster opatrunkowy do cięcia z metra, kompresy jałowe ze dwa i bandaże ze dwa (mogą być też na zwichnięcia itp) To była wersja minimum, a teraz ADVANCED gdy jedziemy do kraju, gdzie przewidujemy utrudniony kontakt ze służbą zdrowia i aptekami: coś przeciwalergicznego na skóre (po pogryzieniach) najlepiej krem hydrocortisonum 0,5% (bez recepty) ampułkę lub dwie NaCl - można wkroplić do oka, nosa, przemyć ranę z leków na bardziej indywidualne potrzeby: coś na alergię - najlepiej clemastin (na Rp) bo szybko działa na nadkwaśność i zgagę do łykania (typu ranigast ) jeśli mamy silną alergię np na owady - adrenalina w ampułkosztrzykawce (na receptę) clotrimazol / pimafucin krem - na wypadek kobiecych infekcji gdy jedziemy do dzikiego kraju acard - jeśli mamy realne szanse (wiek + palenie) wykorkować na zawał w ciepłym kraju;bierzemy codziennie profilaktycznie (dotyczy też choroby zakrzepowej i/lub gdy używamy hormonalnej antykoncepcji i planujemy długią jazdę w jednej pozycji - samochodem na pewno, nie wiem czy motocykl się łapie) antybiotyk - zaprzyjaźniony lekarz doradzi, jaki będzie "na wszystko" i wystawi receptę probiotyk typu trilac ,enterol(ew tańszy multilac) - gdy jedziemy do kraju, gdzie ma nas dosięgnąć zemsta Faraona i jemu podobnych - zaczynamy łykać profilaktycznie bajery nie-niezbędne, bardziej DLA LEKOMANÓW i farmaceutów: krople do nosa żel na stłuczenia i obrzęki typu uzarin żel na rany - np. bionect wersja HARDCORE - dla pasjonatów ratownictwa medycznego i realnie zagrożonych uduszeniem w wyniku reakcji alergicznej: jak najgrubszy wenflon - ponoć da się nim zrobić konikotomię czyli dziurę do tchawicy, jeśli "normalne" drogi oddechowe z jakiegoś powodu się "zatkają" (zakrztuszenie, obrzęk). Pewnie nikt tego nie umie zrobić, ale jeśli zaistnieje taka potrzeba, umiejętności schodzą na dalszy plan - nie ma nic do stracenia, a nuż się uda. Aha - pakuję po jednym listku, bez pudełka, nawet czasem kawałku listka (najchętniej tak, żeby było widać termin ważności). Jeden raz przygotowana apteczka jeździ ze mną cały sezon, tylko delikatnie uzupełniana. Edytowane przez draka dnia 10-07-2014 22:23 |
|
|
Lysy |
Dodany dnia 11-07-2014 17:27
|
![]() Użytkownik Postów: 458 Data rejestracji: 15.10.13 |
...to Wy ogarniajcie apteczkę, a ja "zorganizuję" Ratowniczkę Medyczną... ![]() |
|
|
przypadkowy Wojtek |
Dodany dnia 11-07-2014 18:14
|
![]() Użytkownik Postów: 61 Data rejestracji: 01.06.14 |
a my jedziemy w jakąś dzicz na kilka miesięcy czy na tydzień do sąsiednich cywilizowanych(chyba bardziej niż Polska) krajów...? ludzie opamiętajcie się, nie zabierajcie połowy warsztatu i całej apteki... tam są lekarze, szpitale, jest assistance... Jeśli ktoś Ci zarzuca apatię i ignorancję, odpowiedz: Może... Nie wiem... Gówno mnie to obchodzi.
|
|
|
draka |
Dodany dnia 11-07-2014 18:54
|
Pytanie było o "co spakować na motowyjazd?" a nie ten jeden konkretny wyjazd, dlatego lista apteczkowa jest wydłużona o wyraźnie zazanaczoną cześć "advanced" na kraje zdecydowanie mniej cywilizowane. Nawet w tej wersji mieści się to w niewielkiej saszetce (taka przezroczysta, z której niejedna z tu piszących częstowała się tymi zielonymi, a niejeden tymi niebieskimi ![]() BTW szokująca jest dopiero wersja "kindertravel" - każdy dziecięcy lek to duża butelka |
|
|
draka |
Dodany dnia 11-07-2014 18:55
|
Nieświnka, a ty potrafisz te takie straszne rzeczy z tchawicą? Zrób nam kiedyś szkolenie! |
|
|
Efjot |
Dodany dnia 12-07-2014 20:41
|
![]() Użytkownik Postów: 128 Data rejestracji: 13.02.12 |
przypadkowy Wojtek napisał(a): a my jedziemy w jakąś dzicz na kilka miesięcy czy na tydzień do sąsiednich cywilizowanych(chyba bardziej niż Polska) krajów...? ludzie opamiętajcie się, nie zabierajcie połowy warsztatu i całej apteki... tam są lekarze, szpitale, jest assistance... Każdy weźmie ze sobą co będzie uważał za stosowne i nikt nikogo nie zmusza do zabrania np.połowy warsztatu. Pamiętaj jednak,że na drodze w razie "W" będziesz bezradny jak dziecko i nie pomoże Ci karta kredytowa,telefon i kasa. Edytowane przez Efjot dnia 12-07-2014 20:53 |
|
|
Leo |
Dodany dnia 13-07-2014 15:09
|
![]() Użytkownik Postów: 1657 Data rejestracji: 12.02.12 |
draka napisał(a): Nieświnka, a ty potrafisz te takie straszne rzeczy z tchawicą? Zrób nam kiedyś szkolenie! NA KIM? ![]() ==============================
Z szybkim upływem czasu, należy walczyć prędkim korzystaniem z niego. Seneka Najsurowszym recenzentem jest ten, któremu w życiu nigdy, nic się nie udało ![]() |
|
|
zaciszanka |
Dodany dnia 14-07-2014 12:09
|
![]() Główny administrator Postów: 1503 Data rejestracji: 13.02.12 |
Draka - wielkie dzięki ! Najlepsza wiedza jest od "źródła" ![]() Wojtek - teraz jedziemy do cywilizowanych krajów, ale post jest pod ogólny motowyjazd ( a nawet nie musi być moto ) - po prostu dobre źródło wiedzy. Może innym podczytującym przydadzą się takie wskazówki. Poza tym,jeżeli w środku nocy np. zacznie mnie "nap ....." ząb to ani karta kredytowa, ani assistance nie pomoże od razu - wtedy ma się nadzieję, że ktoś ma ze sobą tabletkę, która przyniesie szybką ulgę ![]() |
|
|
Estrella |
Dodany dnia 14-07-2014 13:09
|
![]() Użytkownik Postów: 820 Data rejestracji: 23.04.12 |
Dobrze wyposażona apteczka super sprawa, a ratowanie kolegów z gorączką ![]() ![]() Draka - dzięki ![]() ![]() ![]() "Sukces to suma wielkiego wysiłku powtarzanego z dnia na dzień" Robert Collier Work hard in silence let success make the noise |
|
|
zaciszanka |
Dodany dnia 16-07-2014 15:54
|
zapasowy kluczyk do kufra - to mnie "naszło" ![]() off topic - wczoraj dostałam kartę EKUZ - 2 tygodnie od złożenia wniosku. |
|
|
Lysy |
Dodany dnia 16-07-2014 20:10
|
![]() Użytkownik Postów: 458 Data rejestracji: 15.10.13 |
Ciekawe... Złożyłem wnioski za siebie i Sylwię w tamtym tygodniu w poniedziałek - od czwartku czekają na nas w NFZ-cie... ![]() |
|
|
Leo |
Dodany dnia 16-07-2014 20:41
|
![]() Użytkownik Postów: 1657 Data rejestracji: 12.02.12 |
Lysy napisał(a): Ciekawe... Złożyłem wnioski za siebie i Sylwię w tamtym tygodniu w poniedziałek - od czwartku czekają na nas w NFZ-cie... ![]() Odbierałem kilkanaście razy i nigdy nie trwało to dłużej niż 2-3 dni ==============================
Z szybkim upływem czasu, należy walczyć prędkim korzystaniem z niego. Seneka Najsurowszym recenzentem jest ten, któremu w życiu nigdy, nic się nie udało ![]() |
|
|
Alutka |
Dodany dnia 16-07-2014 21:38
|
![]() Główny administrator Postów: 1422 Data rejestracji: 13.02.12 |
U nas jedna wizyta, dostałam od ręki na miejscu. Choć raz prowincja górą ![]() |
|
|
zaciszanka |
Dodany dnia 16-07-2014 23:25
|
hmmm ![]() ![]() ![]() ![]() .... jakby chciało mi się odwiedzić siedzibę Mazowieckiego NFZ to prawdopodobnie dostałabym od ręki - jako szczególny przypadek nagłego wyjazdu ![]() |
|
|
Alutka |
Dodany dnia 04-02-2015 14:21
|
![]() Główny administrator Postów: 1422 Data rejestracji: 13.02.12 |
Ciekawy link w temacie podrzucony przez Carry. ![]() http://www.greata...le-travel/ Może ktoś pobawi się w tłumaczenie? |
|
Strona 2 z 2: 12
Przejdź do forum: |