Aktualnie online

· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 152
· Najnowszy użytkownik: Piotras

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:55
Pewnie że nie. Ja jestem wściekła po prostu. Ludzie od roku co miesiąc zrzucają się by pomóc jednej z nas, a my nic nie wiemy że taka pomoc jest potrzebna. Niepojęte to jest dla mnie.

RychoOffline
21-08-2024 00:52
W innej beczce cierpi się inaczej?

nieswinkaOffline
21-08-2024 00:28
Rycho to grupa znajomych z innej beczki tzn "na Rybkę" czy jakoś tak.

RychoOffline
20-08-2024 22:36
Halooooo. Właśnie się dowiedzieliśmy o stanie zdrowia Andzi. Jesteśmy zdruzgotani i jednocześnie zawiedzeni Właśnie przewertowaliśmy grupę, na FB którą utworzyła Ciotka. To jakaś tajna grupa?

zaciszankaOfflineAdmin
20-08-2024 22:13
Jeszcze działa ..strona Z przymrużeniem oka 545 spamowych kont do wyczyszczenia Z przymrużeniem oka

LeoOffline
09-09-2022 16:43
Lysy ma rację. Forum umarło, tylko nie ma kto go pochować i padlinka zaczyna już brzydko pachnieć cenzura

LysyOffline
04-09-2022 08:18
Cześć Lotnik. Forum umarło. płacz płacz płacz

lotnikOffline
31-08-2022 10:52
Halo halo żyje tu KTO dzień dobry dzień dobry dzień dobry

LeoOffline
30-07-2021 16:52
To wspaniale, że się udało. Gratuluję organizatorom kwiatek

TeodozjaOfflineAdmin
29-07-2021 09:58
Spotkanie się odbyło i było super Uśmiech

LeoOffline
28-07-2021 17:47
Rozumiem, że spotkanie się nie odbyło, bo już kilka dni po imprezie, a na oficjalnej stronie MiDu, cisza. Grobowa cisza Złość nenene

drakaOffline
23-07-2021 15:34
Lotnik, Ty się pakuj i przyjeżdżaj Uśmiech

lotnikOffline
23-07-2021 12:55
Witam Wszystkich serdecznie dawno mnie tutaj nie był Piwo taak dzień dobry dzień dobry dzień dobry

drakaOffline
23-07-2021 09:27
Czekamy, czekamy!

zaciszankaOfflineAdmin
23-07-2021 08:37
Już za chwileczkę, juz za momencik, piątek z MiD zacznie się kręcić Szeroki uśmiech

drakaOffline
16-07-2021 10:28
Jakby co to w wątku imprezowym przybyło informacji

drakaOffline
13-07-2021 08:18
Myśmy już w tym roku testowali namiot - jest o.k., jakby ktoś potrzebował. Ale tak naprawdę to wolnej podłogi u nas dostatek, tylko może w mało zacisznych kątach

AndziaOffline
11-07-2021 14:02
W gotowości, odliczamy dni do spotkania Szeroki uśmiech

zaciszankaOfflineAdmin
08-07-2021 22:21
Pamiętam i odliczam dni! Uśmiech namiot gotowy cieszę się

TeodozjaOfflineAdmin
08-07-2021 12:25
Ja nie zapomniałam i też nie mogę się doczekać Uśmiech

Archiwum shoutboksa

Zobacz temat

Drukuj temat
Co na pierwszy motocykl?
Aneta7644
W sumie to sama jeszcze nie wiem .Hm... rozmawiam z wieloma ludzmi na ten temat i zdania sa podzielone, a ja nie wiem co o tym myslec.
Pierwszy motocykl wiec os jakiej pojemnosci zaczą ??)UśmiechUśmiech

Aneta7644@wp.pl
Alutka
Chyba większość zaczynała od "500", "600". Pytanie, jakiego typu motocykle Cię interesują: sporty, choppery, czy...?
Na początku równie ważna jest wysokość siodła - świadomość, że w każdych okolicznościach sięgniesz nogami daje poczucie komfortu Z przymrużeniem oka

Zaczynałam na GS500, ale patrząc z perspektywy czasu, to uważam, że moje początki nie byłyby tak ciężkie, gdybym zaczęła od czegoś mniejszego. Z przymrużeniem oka
s19.rimg.info/f07855f0d4cfc4c3dc50a27b4f8a21a6.gif

Karolka
Ja jestem krótka w rękach i w nogach, a przede wszystkim dość chuda Szeroki uśmiech I niestety trochę szalona (a kto nie jest), więc musiałam kupić sobie coś małego na początek, żeby nie wyrżnąć przy pierwszej przejażdżce Szeroki uśmiech Kupiłam więc 125 w 4t. I prawdę mówiąc wogóle bym z niego nei rezygnowała, gdyby miał nieco mocniejszy silnik, tak do 35-40 KM. Nawet myślałam, żeby przerzucić skądś silnik do niego, ale stwierdziłam, że to jednak nie ma sensu. Od niedawna jeżdżę GPZ i stwierdzam, że jeśli jesteś "nieduża" to jednak proponowałabym coś innego. Na trasy i w "lekkie" miasto jest zajebisty, bardzo wygodnie mi się na nim siedzi, bardziej stabilny niż 125, no ale ile cięższy. Ale jeśli trzeba 200 kilowym byczkiem manewrować w korku, to jest co robić. Siłownia za darmo Szeroki uśmiech Jeśli masz trochę więcej kaski na zbyciu to zdecydowanie proponowałabym coś nowszego, niedużego i lekkiego, może trochę przereklamowaną nowszą Ninję 250. Bardzo fajne moto na początek, gdyby nie budżet to prawdopodobnie kupiłabym właśnie to. Teraz jest taki trochę problem, bo do sprzedaży wchodzi nowa klasa motocykli, właśnie takich mniejszych, lżejszych, idealnych dla mniejszych istot. Ale dopiero wchodzą, więc cena też odpowiednia. Dlatego ja np. kupiłam starą nienajpiękniejszą gpz, żeby opanować większą ilość kilogramów, ale następne moto na pewno będzie lżejsze i słabsze. Ja jakoś nie potrzebuję tylu KM pod nogami, a jazda ponad normę po też jakoś mnie nie rajcuje Uśmiech

Ale się rozpisałam... Aneta napisz przede wszystkim jaki typ moto Cię interesuje i jakie masz "gabaryty", bo to też jest ważne na początku Uśmiech
Małe jest piękne! I uczy pokory Uśmiech

yacey
Aneta, bez prawa jazdy kat. A, to pozostaje Ci tylko 125 cm Uśmiech

Aneta7644
No tak rozumiem Uśmiech
Więc tak mam 178 i szczupłą osobą ale nie brakuje mi sił Pokazuje językPokazuje język
Interesuje mnie motocykl sportowy oczywiście
Wiem że teraz magę tylko 125 cm wię może coś z tego zakresu polecicie. Ale w nastepnym roku idę na prawko więc już bede rozważać też wieksze pojemności . Hm... no to mamy dwie opcje 125cm i wyżej ale bez przesady Pokazuje językPokazuje język

Aneta7644@wp.pl
yacey
No dobrze, sportowyUśmiech Spróbuję jednak zaproponować Ci coś trochę z innej bajki. Jest to Honda Varadero 125. Motocykl o normalnych gabarytach. Siedząc na nim, czujesz się jak na motocyklu, a nie większym psie. Siedzenie na wys. 800 mm, co przy Twoim wzroście jest do ogarnięcia bez problemu. Dobry silnik, świetne zawieszenia, niezłe hamulce. Jeśli zaakceptujesz, że to nie sport, a motocykl uniwersalny, to tylko Twój zysk Uśmiech
http://tiny.pl/q8lqp

Lysy
Za Jackiem dodam, że na takim sprzęcie jeździ syn mojego kolegi i w ubiegłym roku objechał całą południową granicę Polski robiąc jakieś 2000 km i nie narzeka. Bardzo wygodny motocykl na co dzień, a i na dalsze wypady się nadaje. Do tego na pierwszy rzut oka wygląda na większy niż jest w rzeczywistości. Polecam.

przypadkowy Wojtek
Yamaha YZF-R125
Oczywiście z mojej strony polecam coś od Yamahy Z przymrużeniem oka
Parę dni temu widziałem i wygląda rewelacyjnie na żywo Uśmiech

Aneta7644
Obie propozycje sa superUśmiech ja jeszcze sie zastanawiałam nad honda nsr 125 co Wy na to ?
UśmiechUśmiech

Aneta7644@wp.pl
yacey
Sportowe motocykle to nie moja bajka, tym razem nie pomogę Uśmiech

Karolka
NSR odradzam, bo jak kupisz nieciekawy model jak mój kolega to więcej u mechanika będziesz siedziała niż jeździła. Choć ja ogólnie jestem uprzedzona chyba do silników 2t w sportach...
CBR dla Cb będzie trochę za mała mnie się wydaję, aczkolwiek zacne moto (bo sama takie miałam Szeroki uśmiech ) Yamaha, bardzo fajna, większa i wyższa, ale i droższa niestety. Wiadro również zacny motocykl, bardzo wygodny.

Nic tylko wybierać! Szeroki uśmiech
http://superauto2...09361.html
Małe jest piękne! I uczy pokory Uśmiech

taga
Yamaha YZF-R125
to może ja parę słów na ten temat.
Miałam takie cuś w pierwszym sezonie, chciałam na początek lekki motocykl, że jak niby upadnie to łatwo podniosę etc. Faktycznie łatwo było manewrować, przepychać etc. to jako plus Uśmiech też była stosunkowo wąska, co pozwalało na mieście przepychać się do bólu... to tez na plus. Choć jak upadła to ktoś mi musiał i tak pomagać, dziś pewnie bym dała radę, ale w pierwszym sezonie był problem.
Dodam tylko, że ona ma chyba 15 KM i 6 biegów, co powoduje że spod świateł jedziesz tak: "jedynka" gaz, "dwójka" gaz, "trójka" gaz, "czwórka" gaz - i normalnie jedziesz, o ile nie musisz już redukować, bo zbliżasz się do kolejnych świateł - ale zmian biegów nauczyć się można, choć w praktyce to lekko upierdliwe.

Masa vs. moc - w sumie jazda 80-90 km/h jest ok, nawet na trasie daje to rade (robiłam nią trasy nie tylko po mieście, ale i po 300-400 km), ale jak chcesz wyprzedzić jakiegoś busika który jedzie 90 km/h, to mocy już nie masz, bo toto więcej jak 110 z górki nie pojedzie, co bywa czasem słabe, bo jechać długo za busem, gdzie wali cię powietrze i nic nie widzisz z przodu to jest nie do końca bezpieczne.
To mocno zabudowany owiewkami motocykl, przy jego małej mocy jak mocniej dmuchnęło, to potrafiło mnie przesunąć o pół pasa w bok, jak z przodu dmuchnęło to prędkość schodziła z 90 na 50.
Kupiłam 125 na pierwsze moto, byłam w sumie zadowolona, nie narzekałam, mi się trafił bardzo zadbany egzemplarz i dlatego wzięłam, pewnie jakby był w gorszym stanie, to jednak szukałabym innej opcji. Jak na jeden sezon może być, plusy i minusy powyżej.
Dziś jakbym znów zaczynała, to przynajmniej bym rozważyła 250, ale ze 125 też dało się przeżyć. jeśli to kwestia prawka i dostępności do 125, to bierz śmiało, minusy już znasz Uśmiech
PS. nie wspomnę o osobach, które z daleka brały ją za litra i oczy wybałuszały jak stałam na światłach Z przymrużeniem oka potem wybałuszały raz jeszcze - jak widziały w jakim lekkim tempie ruszam Z przymrużeniem oka ale o tym ewentualnie sama się przekonasz Uśmiech
pozdrawiam,
Taga Uśmiech
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. by J. Tuwim

Leo
[quote]Aneta7644 napisał(a):

No tak rozumiem Uśmiech
Więc tak mam 178 i szczupłą osobą ale nie brakuje mi sił Pokazuje językPokazuje język
Interesuje mnie motocykl sportowy oczywiście

Ciekawi mnie dlaczego pierwsze moto ma być "oczywiście sportowe"?
Masz w planach ścigać się z innymi, czy też rozwijać duże prędkości? A może są inne powody?
==============================
Z szybkim upływem czasu, należy walczyć prędkim korzystaniem z niego.
Seneka
Najsurowszym recenzentem jest ten, któremu w życiu nigdy, nic się nie udałotakiego

jerzy
Motocykle sportowe (szczególnie 600- tki) są motocyklami wymagającymi. Raczej dla doświadczonych motocyklistów. Zresztą wszystkie sportowe. Wysokie obroty, jakie lubią te motocykle (9-14 tys.) zmuszają do bardziej dynamicznej jazdy niż motocykle np turystyczne (4-5tys.). I powtórzę pytanie Leo "ciekawi mnie dlaczego pierwsze moto ma być " oczywiście sportowe"?" Rozumiem, że masz duże doświadczenie, wiele przejechanych kilometrów (poprzedzonych wieloma kursami doszkalającymi) do jeżdżenia motocyklem sportowym.

jerzy
Polecam stronę www.regiomoto.pl

draka
Aneta, nie mogę się doszukać, czy jeździłaś już w ogóle motocyklem. Jeśli nie to warto się przejechać. Może znajdzie się odważny, który użyczy Ci jakiegoś niewielkiego moto "na spróbowanie". Jeśli nie, to może uda się wykupić dosłownie jedną lekcję, żebyś mogła się zorientować we własnych oczekiwaniach. Np. podobają Ci się "wizualnie" sporty, ale może się okazać (nawet z całkiem sporym prawdopodobieństwem), że jest Ci na nich niewygodnie. Druga sprawa - fajnie się popytać, może ktoś podsunie pomysł na motocykl, o którym sama byś nie pomyślała. Nic jednak nie zastąpi "poprzymierzania się". To że komuś jest wygodnie, że jest dla niego za słaby albo za mocny wcale nie oznacza, że Ty będziesz miała podobne odczucia.

Alutka
Aneta pyta o "125" Uśmiech

draka
ale 125-tki bywają w formie sportowej (jak byłe moto Tagi), jaki i endurowej (byłe moje moto), jak pewnie kilku innych

Alutka
draka napisał(a):

ale 125-tki bywają w formie sportowej

no właśnie, więc nijak się to ma do "dużych prędkości" (choć to pojęcie względne) i "wymagających 600" Z przymrużeniem oka

taga
poprzymierzać się warto, ale ja powiem szczerze z mojego doświadczenia że jak kupowałam pierwsze moto, to byłam tak zestresowana, że krótka jazda nim przed zakupem, nie była w stanie podpowiedzieć "czy mi pasuje, czy nie". ja po prostu chciałam, aby motocykl wyglądał na sportowy Z przymrużeniem oka i założę się że 90% przypadków w pierwszym moto, gdy brak doświadczenia, wybiera "na oko" Uśmiech
kolejne już łatwiej bo wie się czego się "chce", albo czego się "nie chce" Z przymrużeniem oka
ale to moje zdanie Uśmiech bo każdy inaczej podejmuje decyzje...
pozdrawiam,
Taga Uśmiech
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. by J. Tuwim

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.27
3,161,198 unikalne wizyty